Для переробки біомаси використовують іноземні технології, все решта зроблено вітчизняними фахівцями. Це перша в Україні, яка оснащена вітчизняними технологічним обладнанням. Устаткування виготовлено на Козятинському машинобудівному підрозділі Української технологічної компанії. Зазначимо, машинобудівний завод також експортує таке технологічне обладнання – до країн ЄС, Азії та Америки.

Потужність станції – 3 МВт. Голландська технологія отримання біогазу дозволяє переробляти не тільки відходи, а й вторинні матеріальні ресурси агропромислового виробництва з коефіцієнтом трансформації більше 75%. Запуск станції створив робочі місця 550 працівників.

Крім електроенергії станція вироблятиметься тепло та органічне добриво.

Сировину для біогазової електростанції будуть доставляти із цукроварень Гайсина, Саливінки та Жданівки. Для переробки використовуватимуть жом, мелясу, гичку, силос тощо.

Зазначимо, що врожай зернових культур в Україні складає 100 млн. тон на рік. Кількість органічних залишків, які перегнивають, складає не менше 150 млн.т/рік. Переробка таких ресурсів забезпечить синтез біогазу не менше еквіваленту 50 млд.м3 природного газу при потребах 25 млрд. Вінницька область не тільки найпотужніша область за валовим виробництвом сільськогосподарської продукції, а й стає флагманом по її переробці.

Валентина Лісова