– Пригадуєте, як у 2002 році Зеленський звертався до Путіна зі сцени: «Заберите нас в Россию хотя б за долги!»..

Викликає тривогу, як буде поводитися Зеленський тепер, під час запланованої двосторонньої зустрічі з Путіним у Парижі. Чи зможе він ефективно протистояти тиску? — запитали він­ничани на недільній акції у Вінниці перед перемовинами президента в Парижі з Путіним, Меркель і Макроном.

– Аналіз КВН підказує, що Зеленський давно відчуває симпатію і навіть пієтет перед Путіним. Тому ми вийшли нагадати Зе, чи готовий він до протистояння? Бо КВН – це не КГБ. Хоч там і там всього три літери…

А 6-го грудня, в річницю пам’ятного штурму ВінОДА в 2014-му році, коли регіонали намагались зняти голову облради від Майдану, у Вінниці на владних східцях пройшов ще один мітинг.

– «Зеленський, Україна – не піаніно!» Бо багато хто голосував не за тебе, а проти Порошенка… І тому ми казали і кажемо: ні продажу землі! А ще, пане президент, де обіцяний закон про народовладдя? А де посадки тих, хто прокрався? – запитували виступаючі.

Ось так у Вінниці та області, які традиційно підтримують опозицію до влади, реально закінчився «медовий місяць» із Командою Зе…

А серед 5 «ліній» для президента України вінничани озвучили ось ці: ніякої федералізації України, жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу, спершу кордон – а потім вибори на Донбасі, ніяких компромісів по Криму та газових судах з Росією.

У цей час у Києві на майдані Незалежності проходила акція «Червоні лінії для Зеленського», де зібралось 20 тисяч громадян з усієї України. Були тут і вінничани — Анатолій Почтар, Валерій Скрипченко, Андрій Гайдай та інші…

Ця акція стала найчисельнішою за останні кілька місяців. Люди, що зібралися на Майдані, тримали прапори України, ЄС, ВО «Свобода» та ін­ших. Тут лунали гасла «Слава нації, смерть ворогам» та «Ні капітуляції», «Крим — це Україна»…

Нормандська зустріч – із усіх заяв політиків та громадських діячів вразила Дмитра Яроша: У Кремля існує план ліквідації держави Україна до 2024 року. Мінські угоди – шлях у нікуди, точніше, знищення української державнос¬ті. Тому Путін так домагається їх виконання. В України має бути свій шлях до перемоги.

Цікаво, що Петра Порошенка на сцені столичного мітингу намагались закидати яйцями… Але «кидача» тут же затримали учасники мітингу.

Пізніше під Офісом президента до вечора поне­ділка, коли у Парижі мала відбутись зустріч Зеленського із Путіним, чергувала «Варта на Банковій» із фронтовиків та активістів. Були тут і вінничани…

Також в усіх храмах Православної Церкви України перез самітом «Нормандської четвірки» провели молитви за встановлення справедливого миру та перемогу України.

Червоні лінії для Зеленського — акція на Майдані напередодні Нормандійської зустрічі | Стрім

Напередодні зустрічі президента України з лідерами Росії, Німеччини та Франції на Майдані відбувається віче «Червоні лінії для Зеленського» — його учасники закликають главу держави не йти на компроміс із Путіним.Організатори акції — парламентські партії «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос»

Posted by hromadske.ua on Sunday, December 8, 2019

– Напередодні важливих міжнародних переговорів у Парижі, які стосуватимуться подальшої долі нашої країни, покладаємо велику надію на всемилостивого Господа. Єдиними вустами і єдиним серцем завтра у всіх куточках України будемо молитися за справедливий мир та перемогу для нашого народу і нашої держави, — зазначалося у розпорядженні предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

Така служба відбулась і в кафедральному соборі ПЦУ Вінниці. Митрополит Симеон зі священниками спільно помолилися за долю України і за душі загиблих у війні. У Спасо-Преображенському соборі зібралося чимало вінничан і небайдужих людей.

А ще 8 грудня, в неділю, стало відомо, що Папа Римський молився за Україну.

– У Парижі відбудеться зустріч президентів України, Росії і Франції і федерального канцлера Німеччини, відома як «нормандський формат», з метою пошуків рішення болісного конфлікту, що вже роками триває у Східній Україні. Супроводжую зустріч своєю наполегливою молитвою, тому що там потрібен мир, і вас запрошую робити те ж, — сказав Папа Римський.

Після Нормандської зустрічі в Інтернет-мережах із жартами обговорюють появу Богдана, який показав язика журналістам та вів себе дивно. Крім того, міністр Аваков розповів, як Сурков, радник Путіна, під час переговорів зривався на крик та кидав паперами в українську делегацію, коли не вдався план-пастка про розведення по всій лінії військ. Домовились лише про гуманітарні коридори. Це йому приписують розробку найкривавішого плану для України про Новоросію. Крім того, Зеленський просив міністра Лаврова менше кивати головою, що він, мовляв, «все знає»…

Як відомо, 9 грудня в Парижі Володимир Зеленський не пішов на поступки Путіну в питаннях війни, газу та Криму… Втім, домовився про звільнення 72-х українців, в тому числі й вінничан, із полону на новорічні свята… Через серце кожного українця пройшла ця з великою тривогою очікувана зустріч. Всі сиділи до пізньої ночі і чекали фіналу. Але Зеленський, як заявили навіть мітингуючі біля Офісу президента, Україну не здав. Проте багато запитань виникло і ще буде виникати в українців, які прагнуть миру в незалежній Україні, а не Малоросії. Що думають вінничани після зустрічі – далі.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ

Путін спалив себе

На мою думку, Путін спалив себе словами про чеченського командира, якого вбили в Німеччині російські спецслужби. Ця зустріч відбувалась під час виявлення в Німеччині серед послів російських розвідників і навіть цілого кубла — розвідцентру в Альпах, де в горах ховались російські спецпризначенці-кілери, завданням яких було знищення неугодних Росії емігрантів чи лідерів. Саме це, а ще активність українських пат­ріотів із масовими протестами проти зради України, навіть під Банковою, не допомогло Путіну і Макрону просунути план капітуляції України.

Чому Путін себе спалив? Бо я на місці світових лідерів і українських політиків щоденно цитувала б його слова про те, що застрелений в Німеччині громадянин насправді, за словами Путіна, «був бойовим командиром чеченців, сепаратистом-терористом, який винен у смерті сотні людей».

Тоді виходить за його ж логікою, що й Моторола, Гіві, Захарченко і всяка інша нечисть, що вбивала не сотнями, а тисячами наших бійців і мирних жителів на Донбасі — також сепаратисти-терористи, а не герої, як їх возвеличують у Росії. Тому їм не амністія потрібна — а розстрільна стаття! Чи довічне — нехай відбудовують Донбас!

Олена Гончарук,
читачка

А чому в Росії не відкривають українських шкіл? Там кожен 4-й – українець

Мене вразила заява Путіна про те, що в Україні закривають російські школи. Скажіть, а що, в Росії на противагу нам їх відкривають? За статистикою, в Росії кожен четвертий — українець, то чому там немає сотень, тисячі українських шкіл? Чому там не створюють українські центри, а, навпаки, закривають їх і навіть звинувачують мало не у тероризмі? Єдину церкву ПЦУ навіть у окупованому Криму закрили!

Віктор Буряк
Вінницький район

Треба негайно залучати до переговорів США, Великобританію і Китай

Не вірте Путіну, поди­віться на його обличчя, в його очі! Це людина, на совісті якої вже сотні тисяч смертей у Сирії, Грузії, Україні! Власних громадян! Мені все більше здається, що він вже давно продав душу сатані. Якщо йому не жаль було заради досягнення ще одного терміну президентства підривати цілі будинки із росіянами, то він пожаліє нас — в його розумінні клятих хохлів? Кожен мускул його обличчя говорить про це! Він має боятись! А боятись він може сильніших себе! І це явно не Макрон і Меркель!

Треба негайно залучати до переговорів США, Великобританію і Китай! Інакше підсунуть нам такого троянського коня у виді розбомбленого ОРДЛО, що все життя будемо його «безпросвітно відбудовувати», а місцеві як ті вовки все в ліси Росії дивитимуться! Путін зробить усе, щоб Україна загнулась — питання лише в одному — чи вдасться це зробити одразу чи поступово!

Ольга Олійник,
вінничанка

Нам не потрібен з отрутою ненависті до України Донбас

– Це міна, яка поступово підірве незалежність України. Бо як тільки ми надамо особливий статус Донбасу — його захоче Галичина, Закарпаття, Буковина, Волинь і навіть Поділля. Я вже мовчу про Харківщину чи Одещину. І тоді буде обратка — яку, думаю, і чекає Путін. Вже західні області захочуть від’єднатись від цього вічного болота! І їх відпустять! А решту України повернуть в СРСР — ось в чому план Путіна, думаю, насправді полягає! Тому краще заморозити той Донбас — визнати його окупованим. Нехай Росія за все розраховується. А нам треба скласти детальний кошторис усього — що зруйновано і відібрано в України. Це будуть сотні мільярдів доларів! А може, і трильйони. І тоді показати це гарантам Будапештського меморандуму і вже тоді з цих позицій говорити! Нехай Росія відповідає за цю війну фінансово!!

Ігор Шевченко,
читач

Дуже сподобалась пропозиція Зеленського

Приєднати до перемовників представників тих 3-х млн жителів, які вимушені були виїхати із Донбасу через його окупацію! Ми живі свідки того, як у Донецьк, інші міста зайшли підрозділи чеченів, осетинів, бурятів, переодягнені офіцери-феесбешники. Люди, та донецьке гакання у мові знають усі — а тут типу донецькі ополченці із таким масковским акцентом! Та ми знаємо про всіх і все! Не давайте ОРДО окремого статусу! Бо з таким підходом ми туди не повернемось — бо це буде та сама окупація, лише узаконена Україною. І вже не бойовики-сепаратисти, а народна українська міліція. А без патріотів це буде не частина країни, а осине гніздо, що жалитиме кожного українця.

Зараз всі пенсіонери там отримують подвійну пенсію — з України і місцеву! Вони полюблять Україну, коли в одну мить заберуть одну? Та ніколи! Нащо вам і нам це болото! Ми, цих 3 млн, повернемось туди, лише коли там не буде цієї наволочі, що взяла в руки зброю чи засіла в їхніх владних кабінетах, хто зрадив Україну. Коли вони виїдуть звідти в Росію чи ще кудись — втікаючи від правосуддя — тоді ми зможемо там вести бізнес і мирне життя. А так — краще на передбачуваній чужині, аніж рідному болоті! Це ж трясовина, яка всмоктуватиме всю економіку України у прірву! Краще заморозити Донбас, якщо не вчинити по справедливості!

Ольга Обертинська
Жмеринка