Ці гроші він начебто отримав від бійця АТО за оформлення документів для отримання дозволу на розміщення торгового об’єкта. Держслужбовця випустили під заставу, а через погіршення стану здоров’я він тоді потрапив до кардіології й на всі звинувачення ось що розповів.

– У листопаді 2016 року я був призначений начальником управління містобудування і архітектури Козятинської міськради. Одного дня до мене прийшов боєць АТО із Турбова Євген Циплій, який після демобілізації перебував на обліку в центрі зайнятості. Мовляв, хоче в Козятині поставити торгову точку швидкого харчування. Я пообіцяв з’ясувати всі деталі. Коли боєць прийшов вдруге, попросив його визначитись із місцем та написати заяву, оскільки дозвіл на земельну ділянку дає сесія міської ради. І відповідно до оформленого сервітуту він зможе встановити тимчасову споруду для провадження підприємницької діяльності. Втім, яким було моє здивування, коли наприкінці розмови воїн став натякати на хабар і написав на листку «300».

Я відмовився на цю тему далі говорити. Чому не звернувся до правоохоронних органів? Хотів якось допомогти воїну, оскільки земельні ділянки у місті тоді не давали, — каже Олександр Павлов. — Ще одна зустріч із бійцем була у відділі майнових ресурсів, і за спеціальною програмою ми показували ділянки. Він обрав. А в день затримання прийшов знову до мого кабінету. Почав мову за старе. Тоді поклав на лист паперу гроші та підсунув до мене. Я їх назад відсунув. Раптом боєць вийшов з кабінету, а на столі залишив долари. Вирішив бігти за ним, аби забрав гроші. Була обідня перерва. В цей час з’явилися до десятка правоохоронців з понятими. І почалися слідчі дії. На тильній стороні руки в мене залишився слід від фарби, коли ми вітались з бійцем. Я не визнаю своєї вини, адже жодних коштів ні в кого не вимагав. На мою думку, у солдата виникли певні проблеми із законом через заборонені предмети і таким чином він отримав завдання — мене підставити.

Відомо, що за хабар чоловіку «світило» десять років ув’язнення з конфіскацією. А вже наприкінці зими 2019 року чиновник отримав вирок — до п’яти років позбавлення волі. Прокурори довели, що він отримав хабар 300 доларів для сприяння наданню іншій людині дозволу на розміщення невеликого торговельного об’єкта. Втім, сам Олександр Павлов із цим не погодився та подав апеляцію. Розгляд тривав близько восьми місяців. За результатами судового розгляду 3 грудня колегія залишила у силі вирок суду першої інстанції та призначила йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю, за винятком житла. Олександр Павлов вже готує звернення до Верховного суду.

– Чесно кажучи, в мене жевріла надія на те, що вирок буде іншим, проте коли з адвокатського кола розповіли, що здебільшого суд підтримує сторону обвинувачення, то зрозумів — діла не буде. Із державної служби я вже звільнився, багато колег від мене через цю ситуацію відвернулись. Нині працюю у приватній фірмі за спеціальністю, — сказав нашому журналісту архітектор. — Єдина підтримка — рідні та кілька друзів. Незалежно від того, чи подав касацію, в будь-який момент за мною можуть приїхати та забрати в тюрму для відбування терміну. Ось це й лякає, здоров’я ніяке. Та рук не опускаю, готовий навіть пройти детектор брехні!

Віталіна Трудько