Підстава для такого рішення давня — ось те приведення газу до стандартних умов, котре спричинило донарахування споживачам об’ємів використаного газу, і викликало велике обурення у вінничан.

Голова АМКУ Юрій Терентьєв зазначає, що 16 груп компаній у період від грудня 2015 року до серпня 2019 року займали монопольне (домінуюче) становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання природного газу побутовим споживачам у межах відповідних територій. А від жовтня 2018-го до серпня 2019-го ці компанії під час здійснення комерційних розрахунків донараховували об’єми використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто, зловживали своїм монопольним становищем. Власне, тому порушників зобов’язали зробити перерахунок, бо такі дії призвели до ущемлення інтересів споживачів.

Один з найбільших штрафів — 21 мільйон гривень отримала АК “Вінницягаз”. Загальна сума штрафу для всіх компаній Фірташа склала 278 мільйонів гривень.

У “Вінницягаз” вже відреагували на це рішення і відзначили, що це не що інше, як тиск чиновників на бізнес.

“Антимонопольний комітет України, не розібравшись в ситуації, виніс поспішне та необґрунтоване рішення оштрафувати операторів ГРМ за приведення газу до стандартних умов при обчисленні обсягів спожитого газу. – йдеться в офіційному повідомленні вінницьких газовиків –

В Україні по всьому ланцюгу від газовидобувних свердловин, по маршрутах газотранспортної та газорозподільних систем і до кінцевого споживача при вимірюванні здійснюється приведення обсягів газу до стандартних умов (температура +20 С та 760 мм рт.ст.). Забороняючи приведення газу до стандартних умов, державні органи та АМКУ порушують принцип єдності вимірювання та дискримінують споживачів, змушуючи одних сплачувати за інших.

Приведення газу до стандартних умов передбачене Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних систем, Типовим договором розподілу природного газу, Правилами постачання природного газу. Згідно цього законодавства з 2016 року різниця в обсягах, яка виникає від приведення газу до стандартних умов, була виключена з витрат операторів ГРМ і включена до складу витрат споживачів, що підтверджено відповідними державною та науковою експертизами.

Наша компанія розцінює такі дії АМКУ як кричущий прояв тиску чиновників на бізнес. Рішення АМКУ наносить шкоду всій газовій галузі та унеможливлює впровадження євпропейських правил функціонування газового ринку, отже буде оскаржене у законний спосіб.”

Ілона ВАЛЬТЕР