15 грудня 2018 року об’єднавчий собор у Києві у складі ієрархів і вірян саморознущених до того моменту УПЦ КП і УАПЦ, а також двох єпископів від УПЦ (МП), оголосив про створення єдиної помісної православної церкви. Її в сані митрополита Київського і всієї України очолив Епіфаній (Сергій Думенко).

6 січня у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив главі новоствореної Православної церкви України митрополитові Епіфанію томос про визнання канонічної. автокефалїї ПЦУ.

З огляду на вищевикладені події зміни 17.01.2019 року Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», яким було визначено чіткий механізм реалізації конституційного права релігійних організацій на вільну зміну канонічного підпорядкування будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням).

У відповідності до вимог діючого законодавства релігійні громади Української Православної Церкви (МП) у Вінницькій області почали масово переходити в канонічне підпорядкування Православної Церкви України.

Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА в особа начальника – І. Салецького, виконуючи функції державного реєстратора, з лютого 2019 року почало проводити реєстрацію змін конфесійної приналежності вказаних релігійних громад.

Поліція Вінницької області, в свою чергу, грубо втручаючись в внутрішню діяльність церкви, порушуючи норми міжнародного права та чинного законодавства України, – займаючи сторону Московського Патріархату та захищаючи їхні інтереси, – почала порушувати кримінальні справи та переслідувати як представників Православної Церкви України, так і державного службовця – І. Салецького за виконання ним законів України.

Українська Православна Церква, яка перебуває в єдності з Московським Патріархатом, в особі їхнього духовного провідника у Вінниці – владики Варсонофія – за такі заслуги Ю. Педоса, нагородила останнього орденом.

Православна Церква України та Українське Православне Братство Святого Апостола Андрія Первозванного з огляду на такі обставини вважає не стояти осторонь нагороджень Ю. Педоса та також нагородити останнього своєю відзнакою.

12 грудня 2019 року об 13: 00 год. біля приміщення Головного управління Національної поліції у Вінницькій області за адресою: м. Вінниця, вул. Театральна, 10 відбудеться спільне молитовне стояння членів Братства та вірних Православної Церкви України (членів релігійних громад ПЦУ Вінницької області) в знак протесту щодо дискримінації поліцією Вінниччини православних ПЦУ.

Також, під час молитовного стояння Братство проводитиме «антинагородження» орденом ганьби українського народу начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Ю.Педоса За особливо підступну антиукраїнську діяльність;

– За зухвале зловживання владою, як високопосадової особи, що виразилося в порушенні кримінальних справ проти патріотів України;

– За свідоме та цілеспрямоване приховування злочинів проти держави Україна;

– За розбазарювання бюджетних коштів на утримання московського попа, який служить в церкві УПЦ (МП) на території ГУ НП у Вінницькій області;

– За проведену непосильну роботу по недопущенню становлення Православної Церкви України;

– За проведену непосильну роботу по розбудові та становленню релігійної структури (так званої «Української» Православної Церкви) з духовним центром в країні агресорі – Росії;

– За проведену непосильну роботу по НЕПОРУШЕРІНІ кримінальних справ щодо адептів «Руського мира» в особі духовенства та прихильників УПЦ (структурного підрозділу РПЦ), які перешкоджають становленню держави Україна та Православної Церкви України;

За проведену непосильну роботу по ПОРУШЕННІ кримінальних справ проти вірних Православної Церкви України;

– За організацію надання безкоштовних послуг УПЦ (Московського Патріархату) по цілодобовій охороні приміщення церкви в с. Лука-Мелешківська Вінницького району від її власників – православних ПЦУ;

Заступник голови
В.Лавріненко