Історія 29-річного американця Крейга Ланга, який приїхав до України воювати за неї, могла б, без перебільшення, стати сценарієм для фільму. Адже в ній драматично переплетені жорстока війна та щире кохання, яке не має кордонів.

А почалась вона, мабуть, ще тоді, коли 2-річним хлопчиком фактично залишився сиротою при живих рідних. Крейг мешкав у прийомній родині, але замість любові та турботи отримав гірке розчарування. Одним словом — «щемили»… Коли йому виповнилось 18 – втік до армії. Пройшов відповідну підготовку у Збройних силах США та став профе­сійним воїном.

Крейг вперше одружився, коли відбував службу в Ірані. А коли повернувся, дружина, народивши сина, подала на розлучення. Мотивувала це тим, що після війни її обранець становить небезпеку для суспільства! Вдруге налагодити своє особисте життя Крейгу також не вдалось — кохана, поки він був у пеклі Афгану, отримав там поранення, надсилала відео любовних утіх з коханцем… Воїн тоді теж важко це пережив. І залишив країну, візу якої мріє отримати чи не кожен українець. Крейг зрозумів із ЗМІ, що Україна у війні проти Росії потребує допомоги. Тому пішов боротись добровольцем на боці «Грузинського легіону», а потім «Правого сектору».

Востаннє у США був у 2018 році, зустрічався з мамою, й ні про які звинувачення мова тоді не йшла. Повернувся в Україну. Після АТО викладав анг­лійську мову у приватній школі. У столиці познайомився з Анною та закохався. Після того як пара дізналась про вагітність, вирішили узаконити стосунки. Проте в РАЦСі з’ясувалось, що в Крейга закінчився термін перебування в Україні — 90 днів, хоча в молодого чоловіка був військовий квиток й мали видати посвідку на проживання. Але омріяного документа ніхто не дав.

Крейг Ланг у Вінницькому суді

Тому доброволець перетнув кордон з Молдовою, а коли вже повертався назад, його зупинили у Могилеві-По­дільському. Протримали там день і лиш тоді заявили, що його розшукує Інтерпол. У Флориді йому інкримінують крадіжку, розбій та вбивство двох людей. Цей штат займає друге місце в США за кількістю смертних вироків. Після відбуття у СІЗО 40 днів прокуратура подала нове клопотання про продовження екстрадиційного арешту та тримання під вартою. Але слідчий суддя Сергій Клапоущак застосував цілодобовий домашній арешт, який Крейг відбував у вінничанки по вул. Коріатовичів. Поряд з ним постійно була кохана, а завдяки Інтернету американець спілкувався зі своєю мамою з Америки.

Втім, запобіжний захід не задовольнив прокурорку Олесю Тарадай, і вона наполягала на перебуванні Ленга в СІЗО. Засідання відбулось 8 жовтня, й під час нього стало відомо, що вранці американець зі своєю дівчиною уклали церковний шлюб. Вінницький апеляційний суд скасував рішення міського про цілодобовий домашній арешт, і Крейг Ланг відправився до слідчого ізолятора.

Анна підтримує чоловіка

5 грудня відбулось слухання клопотання прокурора Вінницької області щодо продовження дії екстрадиційного арешту Крейга Ланга у Вінниць­кому міському суді. Перед за­сіданням нам вдалось поспілкуватись із учасником АТО, капеланом Ігорем Скрицьким, який підтримує добровольця.

– Познайомився з Крейгом у «Правому секторі», де обоє служили. Тоді ми тісно не спілкувались, більше про цього мужнього та порядного чоловіка я дізнався від його Анни, вона моя хороша знайома. Знаєте, в них дійсно зворушлива історія кохання. Він дійсно любить свою половинку, постійно за неї турбується… Аня чудово знає англійську, тому з Крейгом у них повне розуміння, — каже Ігор Скрицький. — Тут, в Україні, адвокати займаються тільки питаннями екстрадиції, і Крейг тут взагалі не обвинувачений.

Вдалось почути адвоката з Америки, який мав більше можливості ознайомитись з матеріалами слідства кримінальної справи, де нібито Крейг є фігурантом. Він розповів, що в рідній країні насправді в слідчих нема прямих доказів на нього, тільки опосередковані. Не проведена експертиза, нема від­битків пальців і його не за­фіксували відеокамери. Натомість на іншого фігуранта докази є. Ми з Крейгом згадували події в Америці. Наскільки мені відомо, планувалось нелегально продати подружжю зброю. Зробити це мав саме товариш Крейга, а не він. Бо саме друг в Інтернеті давав оголошення. Й на ту зустріч у штат Флорида вирушив сам…

Крейг мені під час сповіді сказав, що ніякого відношення до вбивства не має. І я йому вірю як священник. На мою думку, це — чисто політичне переслідування. У американців, які захищають нашу країну від ворога, хочуть знайти ознаки якогось ультрарадикалізму.

…Дружина американського добровольця навесні має народити первістка — сина. Цю чудову новину вона через адвокатів встигла передати коханому, той неймовірно щасливий. На жаль, результати УЗД теж у СІЗО заборонені… Анна не пропускає жодного судового засідання, із сумом розповідає, що у цей прекрасний та особливий період для кожної жінки вона, теж сирота, без підтримки рідних.

Біля судової зали кохана Крейга постійно стоїть і чекає, коли конвой вестиме її чоловіка. Адже не бачила його два довгих місяці від минулого за­сідання. Вже у судовій залі вони один одному посміхаються. І вагітна дружина не стримує сліз.

Захисники американця Олег Веремеєнко та Дмитро Моргун заперечували обрання тримання під вартою.

– Україна повинна не видавати іноземця без гарантій з боку США про можливість оскарження вироку про найвищу міру покарання. До прикладу, наводили справи Європейського суду, посилалися на підписані Україною міжнародні угоди.

Натомість прокурор Леся Тарадай наголошувала, що наразі екстрадиційна перевірка не завершена. Відповіді від усіх держустанов у повному обсягу не отримані, тому затриманого слід і далі утримувати під вартою.

Сам Крейг Ленг у своєму виступі просив захисту та статус біженця. Наголошував, що захищав Україну, що це тепер його рідний дім і тому його не покине. Просив домашній арешт, бо ж потрібно фінансово допомагати вагітній дружині. Скаржився на стан здоров’я й відсутність допомоги медиків, причиною називав мовний бар’єр.

Через півгодини суддя Ігор Вишар повернувся з нарадчої кімнати та зачитав рішення — подовжити строк утримання під вартою ще на 60 днів — до 3 лютого 2020 року включно. Ані порука від військових капеланів, ані заява дружини, що очікує немовля, будучи без засобів існування, ані заява від мешканця Вінниці надати житло на суд не подіяли.

– Україні до верховенства права та поваги до власного суверенітету як свині до неба, — сказав наприкінці адвокат Дмитро Моргун…

Вікторія Снігур
Фото Олексія Бойка