Святий апостол Андрій Первозванний був рибалкою, сином Іони з містечка Віфсаїди, що в Галілеї. З Євангелія ми знаємо, що Андрій був молодшим братом апостола Петра (Симона). Коли Ізраїлю явився святий пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн, Андрій і Петро стали його найближчими учнями.

Господь покликав Андрія та Іоана Зеведеєвого за собою. Андрій першим, із радістю і готовністю, пішов за Господом і за те був названий Первозванним . Він перебував із Христом протягом всього періоду Його суспільного служіння.

Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді Євангелія. Святому Андрію дісталися країни, що лежать уздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова. Проповідуючи Євангеліє, апостол Андрій відвідує Віфінію, що в Малій Азії, Фракію, Македонію і Скіфію, тобто землю, на якій пізніше утворилася Україна. Згідно із переказами, апостол Андрій по Дніпру піднявся на північ і дійшов до місця, де згодом виник Київ, благословивши це місце і передбачивши прийняття християнської віри майбутніми мешканцями цієї землі.

Трудами святого апостола Андрія виникали християнські Церкви, яким він ставив єпископів і священство. За молитвами апостола Господь здійснював чудеса. Останнім містом, куди прийшов Первозванний апостол провіщати Істинного Бога, і де йому судилося прийняти мученицьку кончину, було грецьке місто Патри.

У стародавніх Патрах апостол Андрій проповідував Христа та творив чудеса у Його Ім’я. За це, градоначальник Патр, якого звали Егеат піддав апостола Андрія тортурам, після яких наказав розіп’яти святого. З радістю прийняв святий Андрій Первозванний рішення правителя і з молитвою до Господа сам зійшов на місце страти. Егеат велів розіп’яти апостола на хресті на зразок букви “X”, щоб не вбиваючи цвяхів у його руки і ноги, не викликати швидкої смерті і продовжити страждання Святого. Перебуваючи на хресті, апостол Андрій невпинно молився, а також продовжував проповідувати.

Мученицька смерть апостола Андрія Первозванного послідувала близько 66 року після Різдва Христового.

Християни з любов’ю і благоговінням зняли тіло Святого з хреста для поховання, а згодом на місці тортур Святого спорудили величний храм в ім’я апостола Андрія Первозванного. Сьогодні храм апостола Андрія у Патрах є найбільшим у Греції. Нещодавно делегація Православної Церкви України відвідала цей храм та вклонилась мощам святого апостола. В її складі були священики із Вінниці. Очолював делегацію митрополит Симеон. Цей візит відбувся одразу після визнання Грецькою церквою ПЦУ.

Юлія Іванюк