По-друге, таких меню аж 4 варіанти. На будь-який ваш смак, шановне панство. Просто берете те, що вашому серденьку миліше. По-третє, я врахував, що дехто з вас, як не крути, любить традиційні новорічні страви. Я це прийняв та прокачав олів‘єшечку і все інше з цієї опери. Обов’язкова умова: майонез приготуємо самостійно., – написав у своєму Фейсбуку відомий шеф і гастро-блогер Євген Клопотенко. – Якщо ви любите зустрічати Новий рік у колі близьких, обов’язково дивитесь щось зі старих радянських фільмів і не уявляєте новорічний стіл без олів’є, вам обов’язково сподобається моя добірка традиційних страв. Звичайно, їх не можна назвати традиційно українськими, бо у них дуже виражений радянський контекст, але якщо вже такий варіант досі подобається багатьом українцям, я вирішив додати невеличких змін до звичних рецептів, щоб зробити їх ще смачнішими.

Що приготувати до нового року: традиційне меню

✔На закуску буде запечена картопелька. Ви її поріжете на половинки, поставите у духовку. Потім дістанете м‘якоть та змішаєте її з дрібно нарізаним оселедцем. Оселедця ви, до речі, замаринуєте самі. Як саме – я розповім. Так смачніше.

Почнемо з рецептів новорічних закусок. Картопляні човники, запечені в духовці – класична святкова закуска, яка подобається багатьом. Як правило, картоплю запікають з салом. Це непоганий варіант, але я пропоную просто запекти картоплю у формі човників і подати її разом з маринованим оселедцем.

Щоб я нового не придумував, але звичайна закуска з маринованого оселедця – перевірений варіант для будь-якого святкового столу. Найпростіше – бутерброди з оселедцем. Але це вже якщо зовсім не вистачає часу. А ще можна приготувати чудову закуску з оселедця з картоплею, що власне я і пропоную зробити. Щоб ця страва вийшла максимально смачною, спробуйте приготувати маринований оселедець самостійно – це зовсім не складно.

✔Закуска №2 – фаршировані яйця. З беконом, домашнім майонезом, куркумою та кисленькими солоними огірками для балансу смаків.

Далі – теж досить традиційні фаршировані яйця. Тут дуже велике поле для фантазії, але я вирішив зробити все максимально просто і пропоную приготувати фаршировані яйця з беконом і солоними огірками. Додамо до начинки трохи куркуми і домашнього майонезу – вийде ідеально!

✔Салатів теж буде два різних. Перший – з язиком, хроном та оливками. Другий – олів’є. В олів’є ви додасте запечені печериці, і це змінить світ. Офігезна структура та насичений смак.

Перейдемо до новорічних салатів. Почнемо з салату з язиком. Так доведеться трохи попоратись – відварити язик, а потім ще й почистити його. Але в результаті буде надзвичайна ніжність. Ви обов’язково полюбите цей простий салат і будете готувати його не тільки на свята. Я запевняю. І, звичайно ж, король новорічного столу – салат олів’є. Не знаю, чому цей нехитрий салат так глибоко засів у свідомості людей, але те, що це найпопулярніша новорічна страва – це факт. Сподіваюся, що це коли-небудь зміниться і на новорічному столі українців знайде своє місце який-небудь більш цікавий салат, але поки що готуємо олів’є. Щоб надати йому більше смаку я вирішив додати в нього запечені печериці. Вийшло божественно смачно. Тож якщо олів’є – обов’язкова страва на вашому новорічному столі, приготуйте мій варіант салату олів’є з грибами і куркою.

✔️Основна страва – взагалі кайф. Запечена курочка. Вам може здатися, що це занадто просто, але курочка буде фарширована. Кукурудзою, печерицями та курагою. Божественна комбінація. А на гарнір буде просочена вершковим маслом картопля з гливами та розмарином.

Головна страва столу – курка, запечена з кукурудзою, курагою і грибами. Я обожнюю подібні рецепти за те, що з ними мінімум мороки. Просто приготував начинювання, поставив курку до духовки і дістав уже готову страву. Мені здається, що для новорічного кулінарного марафону це ідеальне рішення.

На гарнір до курки приготуйте картоплю з грибами. У цьому рецепті начебто все просто, але спосіб нарізки картоплі, поєднання його з вершковим маслом і розмарином надають цій страві абсолютно неймовірного смаку. Я абсолютно впевнений в тому, що запечену картоплю за цим рецептом ви приготуєте ще не один раз.

✔Десерт легесенький. Йогуртове желе з фруктами. Втілення ніжності, насолоди та любові.

Тему десертів я вирішив не ускладнювати і приготувати йогуртове желе з фруктами. Просто, швидко і не занадто калорійно. Пам’ятаю, раніше був дуже популярний рецепт – торт «бите скло» з желатину. Це приблизно те ж саме, тільки смачніше і виглядає набагато привабливіше.

✔З напоїв ви зможете приготувати або морс з апельсиновою цедрою, або коктейль з ігристого вина та грейпфрутового соку, або все разом.

Якщо ви любите газовану воду, то беріть звичайно її, але якщо захочете чогось кисленького, приготуйте журавлинний морс з апельсиновою цедрою. Цей яскравий напій ідеально доповнить будь-який святковий стіл.

Що стосується алкогольних напоїв, то традиційним на Новий рік вважається шампанське. Я вирішив не поступатися цих принципів, лише рекомендую додати до нього трохи соку грейпфрута. Такий коктейль з шампанським має цікавий терпкий смак, який я впевнений, ви полюбите.

Маю надію, що моя добірка рецептів для новорічного столу вам сподобалася, а якщо якісь страви у вас викликають сумніви, або ви просто віддаєте перевагу іншим смакам, обов’язково подивіться інші новорічні добірки, які я підготував для любителів легких експериментів, таких же гастрономічних маніяків, як я, та для вегетаріанців.

Готувати – це просто!

Рецепти для традиційного меню ви знайдете за цим посиланням: https://bit.ly/2t9eC8s