Нещодавно це насущне питання, напередодні  засідання комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм обговорили голова  обласної Ради Анатолій Олійник, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур та депутати – члени постійної комісії Сергій Лановик та Леонід Галушко.

Найперша і найсумніша новина: додаткову дотацію на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я для Вінниччини зменшено в порівнянні з 2019 роком, в цілому на всі заклади області на 307 млн 343 тис. грн або на 47,8%.  Згідно із попередніми розрахунками у 2020 році обласний бюджет недоотримає 120 млн 937 тис. грн.

На І квартал 2020 року в області на фінансування медичних закладів заплановано направити лише 308 млн 534 тис. грн проти 1 млрд 273 млн грн у 2019 році. Якщо врахувати середній ріст заробітної плати та індексу спожитих цін обласним бюджетом на утримання закладів галузі, то недоотримано з державного бюджету медичної субвенції 320 тис. грн.

Окрім цього на пряме фінансування з обласного бюджету передано низку закладів охорони здоров’я. Зокрема, Вінницький обласний центр служби крові, Центр медико-соціальної експертизи, Вінницьке обласне бюро судово-медичної експертизи, База спеціального медичного постачання, Вінницьке обласне патологоанатомічне бюро та ще п’ять закладів із сукупним фондом фінансування 143 млн 880 тис. грн.

Щоб полегшити ситуацію, депутати вирішили… зняти два мільйона гривень з бюджету на 2020 рік, які були заплановані на фінансування на оперного фестивалю в Тульчині! Мовляв, не до фестивалів нам зараз, у першу чергу слід подумати про зарплати вчителям та медицину. А якщо земельний ринок все ж запрацює, то гроші будуть потрібні для допомоги фермерам, на пільгове кредитування малих особистих селянських господарств.

З такою постановкою питання категорично не погодився директор Департаменту фінансів Вінницької ОДА Микола Копачевський, котрий наголосив, що цей фестиваль вже два роки є обличчям нашої області. Але його зауваження депутати не підтримали. Таким чином, як зазначають фахівці, ми будемо мати найгірший бюджет з 2014 року. Втім, все вирішить сесія, котра відбудеться вже у вівторок.