Це щоб не можна було голосувати за товариша, як це робили деякі депутати у сесійній залі.

– Ми були учасниками дуже неприглядного для нашої ради процесу у суді. Коли позивались наші колеги –депутати стосовно зафіксованих відео на яких було знято голосування конкретних депутатів двома руками. Тому другими в Україні розробили цю програму.

Вона важлива ще і тим, що буде повністю зняте друкування посібників для депутатів перед кожною сесією. А це неабияка економія коштів. Над питаннями, які пропонуються на розгляд сесій чи комісій, віднині депутати будуть працювати у електронному вигляді. – Заявив Анатолій Олійник.

Це нововведення отримало підтримку більшості. Однак голова фракції Опоблоку у Вінницькій облраді Сергій Чорноокий запропонував не переходити на нову систему, тому що й стара форма голосування була досконала. Потрібно було лише налагодити систему контролю.

Але дві сенсорні кнопки, хоча й внесли дискомфорт, але не найбільший у сесійній залі. Бо, наприклад, голова бюджетної комісії у Вінницькій облраді наголосив, що видатки на основні галузі зменшились майже удвічі. Як і зменшились надходження від оподаткування. І це дуже тривожна тенденція.

На сесію члени Президії Вінницької облради винесли і спірні питання. Щоб продовжити дискусії уже в сесійній залі. Деякі однотипні питання об’єднали. Так із 70 питань, запропонованих до розгляду буде розглянуто 66.

Крім того, Геннадій Мазур запропонував першим питанням на сесії 17 грудня розглянути звернення до кабміну, ВР, Президента щодо закону про ринок землі. А за ним питання про збільшення прожиткового мінімуму громадян України. Детальніше про це на відео.

– Чому серед депутатів облради лише третина – 28 депутатів підписали звернення щодо ринку землі. Хоча переважна більшість жителів Вінниччини проти закону про продаж землі у такому вигляді, як його прийняла ВР у першому читанні.

– Це запитання ми поставили голові фракції «Батьківщина» у Вінницькій облраді Людмилі Щербаківській.

– Як відомо, наш лідер Юлія Тимошенко безкомпромісно виступила проти такого закону про ринок землі. Бо вона та члени ВО «Батьківщина», депутати різних рівнів, вважаємо, що якщо 73 відсотки громадян України проти продажу землі – то їх треба почути і провести референдум. Згідно Конституції, земля, її надра, належать народу України і він має вирішувати – продавати її чи ні. Адже не секрет, що в час війни перед Україною стоять дуже важливі виклики, а земля є її стратегічним продуктом. Це 72 відсотки всієї території країни. Тому викупивши землю ворогу вже не треба війни.

Ми на сесії одноголосно підтримаємо звернення щодо зняття питання ринку землі із подальшого розгляду на сесії ВР. Для того, щоб почути фермерів, сільгоспвиробників, громадян України. Пропонуємо Кабміну розробити прозорі умови, які б задовольняли в першу чергу селян України, а не інтереси олігархів.

Вже із цих питань видно, що сесія Вінницької облради, яка пройде 17 грудня, буде не простою.

Юлія Іванюк