– Протягом року я на комісіях, сесіях, як і багато інших депутатів озвучував звернення до голови ОДА, облради, управлінь на департаментів. Ті, які актуальні для наших виборців. Однак на багато з них відповіді не отримав.

– Дійсно, – підтримала його депутат Вінницької облради, голова комісії зі свободи слова, інформаційного простору, засновник медіакорпорації «33-й канал» Тетяна Редько, – багато чиновників ігнорують усні звернення як депутатів так і громадян. Особливо це стосується звернень журналістів. Мені не раз жалілися колеги про те, що згідно закону, звертаються за коментарем до керівників райдержадміністрацій, начальників управлінь, інших чиновників та до правоохоронців, а їм відповідають – пишіть звернення і тоді отримаєте відповідь, або взагалі повертають вже навіть письмові – мовляв не так оформлені. Трапляються взагалі відмови, мовляв я не буду це коментувати. Або ж на свій лад трактують закон, що це особиста справа чиновника, чи інформація яка не розголошується. Це затягує час. І є підозра, що чиновник або недобросовісний, або ж некомпетентний.

Тому прошу голову ОДА В. Скальського, голову  Вінницької облради нагадати своїм підлеглим, а я із трибуни нагадую усім:

– Закон про доступ до публічної інформації є обов’язковим для усіх держчиновників і він чітко трактує: усне звернення – це таке ж звернення і воно може бути викладене у довільній формі. Чиновники не мають права відмовляти як журналістам так і рядовим громадянам у відповіді. Тим більше трактувати закон на свій містечковий лад – мовляв не коментую – бо це моя справа, або у мене немає бажання цього робити. Нагадую, що проти таких дій передбачена кримінальна адміністративна відповідальність. І навіть складений протокол про такі дії – забороняє працювати відповідачу на державній службі.

Юлія Іванюк