Як ми вже повідомляли, колишній начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України Василь Вовк повернувся на військову службу — він отримав посаду в Службі зовнішньої розвідки.

Наш земляк теж активно слідкує за розслідуванням вбивства журналіста Павла Шеремета й висловив свою думку щодо вчорашнього брифінгу та підозрюваних бійців АТО та волонтерів.

– Небезпека брифінгу, проведеного МВС за результатами розслідування вбивства Павла Шеремета, полягає в появі упередженого ставлення до фігурантів справи. Вважаю, що такі брифінги і прес-конференції, доповіді суспільству потрібно проводити тільки один раз, особливо щодо злочинів, які спричинили смерть людини або людей. Це потрібно робити, коли підписаний обвинувальний акт і він спрямований до суду. Одночасно, це буде афіша, анонс судового засідання, куди кожен охочий зможе прийти, послухати свідків, позицію обвинувачених, позицію прокуратури і зробити свої висновки, а не нав’язувати висновки громадськості однобоко, – зазначив він журналістам.

За словами Вовка, ні представники громадськості, ні ті, хто розслідують, не можуть об’єктивно оцінити докази, оскільки це може зробити тільки суд, взявши до уваги повний обсяг доказів.

– Може бути доказ вбивці, коли вся Україна повірить, що ця особа вчинила злочин, а в матеріалах справи є купа алібі або доказів, які свідчать про невинуватість особи. У цьому небезпека цих брифінгів. І я впевнений, я хочу висловити зараз не свою думку, а думку відомого журналіста, з яким я вчора спілкувався в супермаркеті: перше, піар правоохоронців, щоб показати, що вони готові працювати на даному високому рівні. Хоча я розумію, яка робота там проведена і ведеться, але це ж робота, всі ж знають, що наша служба і небезпечна, і важка, не потрібно про це кожен день кричати.

На його думку, багато людей подумають, що правоохоронці хочуть вислужитися перед новим президентом або зганьбити волонтерський рух і добровольців, які захищали країну на Донбасі.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що впевнений: правоохоронці не помилилися, встановлюючи підозрюваних у вбивстві. Втім, громадськість України більше схиляється до думки, що то зовсім не так.

Віталіна Володимирова