У ЗМІ України продовжує розгорятись скандал про релігійну ситуацію у Вінницькій області.

Журналісти в своїх розслідуваннях запідозрили генерала поліції Вінницької області Юрія Педоса у симпатіях до Московського патріархату. Про переслідування з боку вінницьких поліцейських у своєму зверненні до міністра Авакова заявив начальник управління у справах релігій Вінницької ОДА І. Салецький. Далі адвокат Сніжана Чубенко заявила, що саме Юрій Педос сприяє церкві Московського патріархату, яка розміщена на закритій території управління внут­рішніх справ. Біль­ше того, настоятель храму УПЦ МП на режимній території главку поліції Вінниччини — протоієрей Сергій Гудзенко – роками отримував зарплатню в Нацполіції. Але до Православної Церкви України ні він, ні керівництво переходити не збираються.

Ось що повідомляє «УМ»:

Як стало відомо, службове розслідування НПУ вже підтвердило факт, який раніше оприлюднила адвокат Сніжана Чубенко, котра захищає інтереси громад, що вирішили перейти до ПЦУ: настоятель храму УПЦ МП, який розташований на території главку поліції (!), протоієрей Сергій Гудзенко дійсно роками отримував зарплатню по лінії Нацполіції як працівник правоохоронних органів! – зазначено в повідомленні. – Священник Московського патріархату був оформлений до двох підрозділів главку поліції Вінниччини: на півставки, як фахівець з логістики! І ще на півставки, як інструктор тренінгового центру поліції. Після того, як перевіряючі з Києва виявили ці факти фінансування протоієрея Гудзенка з держбюджету, його призначили простим техпрацівником главку. Що ж змінилося для настоятеля храму УПЦ МП в стінах ГУ Нацполіції у Вінницькій області? Він уже не логіст та не інструктор поліції, а нібито прибиральник, якому продовжують нараховувати зарплатню з бюджету поліції?

Чесно кажучи, вже рік до редакції надходять листи-нарікання про дивні стосунки Московського патріархату з нашою поліцією.

Одне із них – повідомлення із Лукашівки, де теща одного високопосадовця в активі тих, хто підкупляє продпайками та грошима вірян, які перейшли до ПЦУ, щоб вони покаялись і повернулись в московську церкву.

Ніхто не має права втручатись у питання віри кожної людини. І це факт. Якби не війна і те, що новопризначений митрополит Варсонофій у МП Вінниччини не заявив у своєму інтерв’ю, що російських військ на Донбасі немає, а Україна втратила Крим.

Під час зустрічі митрополита МП Варсонофія у церкві на території управління поліції у Вінницькій області

І ось цей митрополит чомусь вільно править у церкві саме на території поліції області?! – запитує читач Віталій Сокирко.

– Запитайте у генерала Педоса – чи правда, що таємно 24 листопада в чоловічому монастирі в с. Лемешівці Калинівського району митрополит МП Вінницький і Бар­ський Варсонофій вручив генералу поліції Юрію Педосу орден за сприяння церкві Московського патріархату? Тепер зрозуміло, чому він­ницька поліція вимушена «топити» за МП і «охороняти» храми від громад ПЦУ? – повідомив високопоставлений працівник обласної поліції, який просить не розголошувати його прізвище.

Ймовірно, такий орден отримав генерал Ю. Педос від МП

Редакція газети завжди керувалась принципами свободи слова і демократії, одним із основ якої – дати можливість двом сторонам висловити свою точку зору.

Тому автор публікації звернувся до керівника поліції Вінниччини Юрія Педоса із пропозицією дати нашій газеті інтерв’ю та розставити всі крапки над «і» в цих скандальних історіях… Втім, він дав один лаконічний коментар: «поки що це виключено». Тому із сторінок найтиражнішої газети Вінниччини «33-й канал» редакція офіційно звертається з інформаційним запитом до генерала Юрія Педоса і пресслужби Нацполіції Вінницької області прокоментувати отримання заробітної плати священником МП — протоієреєм Сергієм Гудзенком — у штаті обласної поліції… Та ймовірним отриманням 24 листопада 2019-го року керівником главку Юрієм Педосом церковної нагороди «за сприяння МП»…

Також просимо пояснити, чому поліція Вінниччини вважає незаконними дії державного реєстратора — керівника управління у справах релігій ВінОДА Ігоря Салецького щодо зміни конфесійної приналежності парафій ПЦУ в області?

І ще цілий ряд запитань, які ми пришлемо у запиті.

Днями міністр культури і спорту В. Бородянський заявив про те, що УПЦ (МП — авт.) нарешті має реально вказати свою назву – Російська Православна Церква в Україні. Бо є закон, і його треба виконувати. Цікаво, як буде виглядати російська церква на закритій території управління поліції у Вінницькій області. І як це прийматимуть поліцейські, більшість із яких була в АТО із перших днів, і не раз. Залишила навічно своїх побратимів на полі війни із Росією?

У коридорах влади кажуть, що це штучний конфлікт, створений і розігрітий одним відомим політиком, зовсім не християнином, який хоче здобути найбільше голосів на Вінниччині. Мовляв, його ставленик так допомагає здобути голоси Московського патріархату на виборах. А інший – у ПЦУ.

Сподіваємось, що це чутки. Бо якщо вже і на вірі розігрівати такі протистояння – то цього Україна точно не витримає! Або вона вже буде не українською.

Нагадаємо, що на початку 2019-го у Вінниці розгорівся скандал через повідомлення пресслужби місцевої єпархії УПЦ МП про відвідини 29 січня архієпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм храму святого великомученика Димитрія Солунського. Того самого, де служить на зарплату від поліції протоієрей Гудзенко і яка знаходиться на території головного управління. Пізніше цей візит пояснили молебнем та панахидою за правоохоронцями, які загинули при виконанні службових обов’язків…