Хто віддав його у таку неприбуткову оренду і він став уже десятки років ганьбою Вінниці?

У самісінькому центрі Вінниці, на розі вулиць Театральної та Соборної, схоже, доживає віку прибутковий будинок Фігмана та Хасіна, котрий став своєрідним пам’ятником найбільш тривалій та безуспішній реконструкції в центрі міста. Вже не один рік велике приміщення колишнього «дохідного дому», котрий був збудований ще на початку ХХ століття, жодних прибутків не дає, а стоїть пусткою, вбраний у будівельне риштування та сітку.

Це одна з архітектурних пам’яток місцевого значення. У 1913 році Фігман і Хасін спільно з Ароном Ваксманом відкрили другий у місті ілюзіон (кінотеатр) під назвою «Експрес». Згодом тут діяв один з перших вінницьких кінотеатрів «Промінь». Так називають будинок і зараз.

Після Другої світової війни тут розташовувалися органи влади: різні департаменти, котрі всередині вісімдесятих років минулого століття почали переїжджати до свіжозбудованої «Книжки». Кілька років там діяло кафе, «квартирували» різноманітні фірми. Але до проголошення незалежності життя у «Промені» згасло, він став непридатним до експлуатації. Згодом, у 90-х, його включили до переліку пам’яток містобудування та архітектури Він­ницької області. І вже на початку нового тисячоліття будівлю взяв в оренду вінницький підприємець, власник фірми «Оспром» Олександр Семенков.

Спочатку він активно приступив до ремонту, але роботи витягли так багато грошей, що їх довелося зупинити. Та згодом орендарю довелося вже сплачувати орендну плату — майже 60 тисяч гривень на рік. Поволі просувався і ремонт. Але зроблено лише фасад. Всередині великий будинок все більше руйнується. Щоб можна було його приватизувати, будинок навіть виключили з переліку пам’яток. Але орендар чомусь не скористався такою можливістю. Одна з версій — не встиг вчасно внести грошей. Та від оренди не відмовився.

Не один раз різноманітні профільні комісії намагалися вирішити долю цього будинку і врятувати його. Окреслили навіть два шляхи вирішення проблеми: або продати будівлю орендареві у приватну власність, або розірвати з ним договір оренди. В управлінні спіль­ної комунальної власності розповіли, що договір оренди діє до 2031 року і розірвати його практично неможливо, бо доведеться віддати орендарю всі вкладені у ремонт гроші, а це майже 4 мільйони гривень. Кілька років тому Олександр Семенков намагався… продати цей будинок на ОLХ за 15 мільйонів гривень. І стверджує, що для того, аби відновити цю будівлю, треба не менше 30 мільйонів гривень. Які у нього плани на будинок у центрі Вінниці — дізнатися не вдалося.

Тим часом іншому будиночку, майже навпроти, за адресою вул. Соборна, 89, пощастило значно більше. Після того, як звідти вибралося управління соціального захисту населення, він теж стояв пусткою. Життя вирувало тільки на першому поверсі, у книгарні «Є». Але невдовзі у будинку облаштують «Туристичний хаб Вінниці». Замовником виготовлення документації є департамент маркетингу міста та туризму, а розробник – ТОВ «ВІН-ГІД Інжиніринг». Дуже хотілося б, аби Вінниця не була містом привидів.

Від редакції. Шановні читачі, просимо вас надсилати фото довгобудів та закинутих споруд, які, на вашу думку, є ганебними для вашого міста чи села. Бо саме вони свідчать про безгосподарність і непрофесій­ність влади Вінниччини.

Ілона ВАЛЬТЕР