«Нижче середнього» — такий рівень освіти в українських школярів згідно з дослідженням Міжнародної програми з оцінки освітніх досягнень учнів (PISA). Україна — на 36 місці серед 79 країн.

Про це сказано у звіті, котрий був оприлюднений нещодавно. Головна мета цього дослідження – оцінити, наскільки учні тієї чи іншої країни готові застосувати на практиці знання, отримані в школі. В рамках дослідження оцінювалися читацька і математична компетенція, а також рівень знань у галузі природничих наук. За кожну з компетенцій можна отримати тисячу балів.

Так от, за показником читацької компетенції (а це здатності розуміння й інтерпретації текстів, з якими школярі матимуть справу в повсякденному житті) учні українських шкіл набрали в середньому 466 балів із 1000. Найкращі результати у китайських школярів – 555 балів. Близько до України за цим показником Туреччина (466 балів), Ізраїль та Люксембург (по 470 балів). Найгіршою є ситуація у філіппінських школярів, які в середньому набрали 340 балів.

За показником математичної компетенції учні українських шкіл в середньому здобули 453 бали. Лідери – школярі чотирьох китайських провінцій – 591 бал. Туреччина знову близько до України – 454 бали. Для країн Організації економічного співробітництва та розвитку середній показник 489 балів. На останньому місці – діти з Домініканської Республіки – 325 балів.

У сфері природничих наук українські школярі в середньо­му набрали 469 балів. У лідерах знову учні шкіл чотирьох китайських провінцій з показником у 590 балів. Середній показник для держав ОЕСР – 489 балів. Подібні українським результати отримали також Білорусь – 471 бал та Туреччина – 468. Учні навчальних закладів у Домініканській Республіці знову найнижчі в рейтингу – в середньому вони здобули лише 336 балів.

У підсумку: Китай впевнено на першій позиції, Естонія — на другій. Польща — 7, Швеція — 8, Німеччина — 17, Росія — 28.

Дослідження PISA проводиться ОЕСР кожні три роки. Нині у ньому взяли участь 600 тисяч 15-річних школярів, які на час проведення опитування навчались щонайменше у сьомому класі. Уперше дослідження було проведено у 2000 році. З того часу до нього приєдналася значна кількість країн, які не є членами ОЕСР – зараз їхня загальна кількість становить 80. Україна, яка також не є членом організації, цього разу вперше долучилася до дослідження, котре у всьому світі використовують для підвищення якості викладання і організації систем освіти.

Міністр освіти України Ганна Новосад заявила, що результати PISA стануть для української влади «відправною точкою», за допомогою якої у подальшому можна буде вимірювати успіхи у сфері освіти.

Соломія КАЛЮЖКО