Її знає все місто, область і багато хто в Україні та світі. Вона має двох водіїв. Але більше їздить сама на шикарному білому «Мерседесі». Вона – «вічно молода» розкішна блондинка. Софія настільки впевнено почувається за кермом, що її подруги розповідають про неї легенди.

– Подивись, яка сила волі, який характер, – дивуються всі, хто знає її.

– А що – в неї ж все є…

– Подивись, як вона керує своїм чоловіком і дітьми…

І тільки я одна із небагатьох знаю таємницю минулого цієї жінки. Але вона, якось розчулившись і виливши душу, строго наказала: тільки ніколи і нікому.

Я не можу порушити слова, але, змінивши ім’я і деталі, опишу цю сповідь – як повчання іншим.

Софія жила в центрі міста. Вона була корінною вінничанкою і дуже красивою дівчиною із пшеничною косою до пояса. Але це не міняло того, що її батько ще з дитинства був алкоголіком. Пропивав усе і просто ненавидів Соню за те, що вона казала йому в очі правду. А ще він бив матір і піднімав руку на доньку. Але це було до восьмого класу. Бо одного разу вона взяла табуретку, заслонила своїм тілом маму і пригрозила вбити – якщо підійде.

– Дивіться, дожився – власна донька вбити зібралась, – казав він усім.

І буквально переслідував дівчину за будь-яку спробу виглядати красиво.

– Це було влітку. У нас тоді писк моди з’явився – зав’язувати волосся у хвіст. Я зав’язала, а він мене як схопив за нього… «Розв’яжи негайно», – злорадно наказав. А я за ножниці, і раз – відрізала роками відрощувану косу-красу і кинула йому під ноги.

А потім пішла у місто дивитись дошку об’яв – в яке училище подалі від дому набирають учнів. Знайшла якесь аж у Іваново – на ткалю…

Стала готувати документи. А тут у моєї бабусі хлопці – студенти із аграрного інституту квартирували. Один мені симпатизував. І у нього був випуск. Завтра він вже мав їхати додому – пакував речі. А я допомагала – бабуся попросила. Вона, напевно, із ним змовилась. Бо він запропонував їхати разом у Коростишів. А до цього одружитись. Я думала день… Яка за день може бути любов? Але краще, ніж дома залишатись із батьком–алкоголіком або їхати в якесь далеке Іваново – «город невест»…

За тиждень нас розписали.

– Не думай повернутись із дитиною в пелені. Будеш жити під парканом.

Жили у нареченого вдома. Я стала невісткою, а він завгаром. Невдовзі народила сина. А до цього працювала санітаркою в місцевій лікарні. І це була робота по блату! Бо ж безробітний райцентр.

Вже в лікарні мені почали спочатку делікатно, а потім і прямо натякати, що мій чоловік «гуляє по-чорному».

Я не вірила до тих пір, доки не приніс від якоїсь пасії нагороду – гонорею… Мене змусили приймати уколи разом із ним три тижні. І це в лікарні, де працювала. Чутки розійшлись швидко, і тому за спиною таке чула!

Скільки разів хотіла кинути це моє «зміїне кубельце» в тому райцентрі. Але його мати, сестра, тітка відговорювали: мовляв, переказиться та й стане домашнім.

А тут якраз було весілля його рідної сестри. Всі зібрались, я одяглась святково, може, вперше за ці роки. Зробила зачіску, нафарбувалась.

– Яка ж ти красуня, – кидали гості в мій бік.

А після танців сіли за стіл. Поряд чоловік із несамовитими від злості очима.

– Що, вже всіх познімала чи тільки з кожним другим домовилась їхати в посадку?

– Що ти мелеш? – тільки й видихнула.

– Чого розсілась – «прима» довбана. Встала і пішла посуд мити…

– Який посуд?! Це ж ресторан! – почала я його втихомирювати.

– Так то для людей ресторан, а не для санітарок. І взагалі – будеш робити все, що я скажу, де б це не було.

І плюнув мені у тарілку. А тоді промовив:

– Навіть із такої тарілки їсти будеш.

І вліпив мені ляпаса при всіх. Це приниження бачив багато хто. В тому числі і чоловікова тітка.

– Знаєш, дитино, до сьогодні і я вмовляла тебе терпіти. Але від сьогодні не буду. Таке не терплять…

Я бігла з того весілля і вже не плакала – вила…

Бабуся і мама! Вони мене прихистили і зігріли теплом, коли в домашніх капцях і спортивних штанях я встигла вирватись із пекла свого першого заміжжя на останній автобус.

Вже коли батько лежав у онко і помирав, він дізнався, що я живу вже три роки у бабусиній хаті з малюком. А ввечері навчаюсь у інституті.

Вже розлученою я закінчила економічний факультет і стала працювати у Вінниці на заводі. Далі – всіх викинули за прохідну на базари. Там опинилась і я. Туреччина, Китай, Перу… Де лише ми не укладали контрактів! І звідки лише не таскали кравчучок і кучмовозів. А потім – вже контейнерами у кораблях до Одеси. А в тих контейнерах – половина браку! І кому що скажеш…

Скільки нас «роздягав», кидав і розчаровував цей бізнес – і не перекажеш.

Все життя буду пам’ятати, як за китайське шмаття ми вимушені були закласти вже із другим чоловіком власний будинок. Вірніше, бабусин, який перейшов у спадок. Так і не викупили. Але прорвались… Бізнес є бізнес. Навіть президент США Трамп 7 разів ставав банкрутом.

…Тепер Соні доступні не лише на свято, але й у будні кращі салони і косметичні процедури. Як і кращі курорти світу. З другим чоловіком Віктором, який усиновив її сина від першого шлюбу, вони мають спіль­них доньку та сина. Вона вже ніколи не буде «валятись під забором», як погрожували, бо має мережу власних кафе та ресторанів і чимало комерційної нерухомості.

Любить гарні машини і їздить на них більше за власного чоловіка. Бо він у неї не лише бізнесмен – професор. І більше вона до нього, аніж він до неї може сказати міцне слівце…

«Це у п….стів, скажемо так, нехороших людей – все позаду. А у хороших людей – все попереду», – любить повторювати цей приперчений вислів сьогоднішня наша героїня, відома вінницька бізнесвумен Софія. Але в житті у неї зовсім інше ім’я…