Напередодні новорічних і рідзвяних свят головний «салоділер» із ринку «Урожай» — Віталій Білун розповів «33-му каналу» про м’ясні та рибні тренди серед делікатесів Вінниччини цієї зими… А ще чому він не дотримується посту через свою 25-річну роботу в популярній мережі «У Віталія»?

– Головний батюшка Вінниччини особисто дозволив не дотримуватись посту, бо мені по роботі треба всі ці делікатеси особисто пробувати, оцінювати і контролювати якість! Тому я не можу дотримуватись посту і думаю про Новий рік, Святе Різдво і Пасху цілий рік…

– Як це?

– Бо вже розпочався Великий Різдвяний піст, і я вночі перед «французьким» фуршетом думав, що б це такого дати бізнесовому бомонду Вінниччини на «після форуму» пісного? Але ви самі знаєте, як наш український народ любить смачно поїсти та ще й закусити… Тому вишукуємо такі страви і рецепти, щоб було смачно, корисно, натурально… І щоб це був кулінарний шедевр, який можна показати на всю Україну та світ!

– І що це за шедеври до року-2020?

– Відкрию секрет від нашого шеф-кухаря – це домашня індичка, запечена в солодкому гарбузі! Раніше була курка в дині, а від сьогодні даємо спробувати вінничанам саме цю «гарбузову» індичку…

Також запускаємо лінійку із рибних страв з палтуса і сьомги у фірмовому маринаді від наших друзів із південних і північних берегів. Також готуємо фаршировану червоною рибою щуку, всім відомі рибні котлети, запечену «чорну» форель – чи лобань із овочами!

Якщо у вас є свої смачні ідеї та вишукані страви до новорічного столу, то ми готові втілити їх у життя за вашим бажанням.

– А як же класика – вінницьке сало, сальтисон, кров’янка та запечена почеревина?

– Все це ніхто не відміняв, бо без такої м’ясної нарізки не обійдеться жоден святковий стіл чи корпоративний фуршет! Але буде і суперова новинка – м’ясо із борщу! Адже нічого смачнішого за м’ясо із борщу не може бути для кожного українця тут, у Вінниці, в Канаді, Америці, Ізраїлі, Австралії, Німеччині чи Польщі. Тому за оригінальним рецептом до свят ми плануємо дати спробувати рідній Вінниці та всім гостям нашого міста відварені у «борщовому наборі» рульки, ребра та буженину.

– А де на Вінниччині знамените «він­ницьке» найсмачніше сало і м’ясо, за якими ажіотаж у всьому світі?

– Я його бачу і чую за кілометр! Бо ще не спробував те сало, а вже бачиш шкурочку і структуру продукту… І розумієш – це справді смачний шедевр Поділля! Справжнє свиняче «масло» чи «мармелад»!

По географії вінницького сало-мармеладу і найкращого натурального, без преміксів, м’яса можу сказати, що це Могилів-Подільський район, Тульчин, Брацлав, Бершадь, Погребище та наші постачальники із Вінницького району. Загалом мінімум 25 районів області мають професійних і чесних виробників сала-сирця, вигодуваного на бурячку та картопельці поросяти. І з ними мало хто може посперечатись у світі! Я не жартую! Коли до мене приходять українці з-за кордону на дегустацію та закупи, то справжній цінитель із вигуком «О, Боже!» спершу пробує сало і почеревину! Недарма Вінниця вважається по всій країні та у світі столицею українського сала!

– А хто це загадковий шеф, що запік 12-кілограмового кабанчика і фарширував по-єврейськи білого амура для бізнес-форуму?

– Це Олег, і він має золоті руки, які йому цілували навіть вражені його стравами жінки! Раніше він займався ресторанним бізнесом, а нині пішов у шефи і у свої 40 «з копійками» років реально творить на кухні дива… Його фаршировану за старовинним рецептом євреїв рибу знає вся Вінниця та область. Так само качка, запечена із яблуками та чорносливом – це просто диво!

– Віталію, скільки ти вже у цьому бізнесі? І, якщо чесно, то 31 грудня до якої години до тебе за делікатесами стоїть черга?

– Чесно? Минулого року я вийшов із роботи з ринку «Урожай» о 19.40! І це, вважаю, було ще рано…

А щодо бізнесу, то вже 25 років існує торговельна марка «У Віталія». Я із родини інтелігентів, бо з одного боку бабуся та дідусь були лікарями. А з іншого – вчителями. Одні жили в Пикові Калинівського району біля рибгоспу. А друга бабуся — в Копистирині на Шаргородщині. І я з сестрами – три місяці канікул допомагали стареньким годувати кроликів та іншу живність… За це на Новий рік ми отримували із села смачні та дуже пахнючі «гостинці» — домашню ковбасу, буженину, печеню… Ніколи не забуду той запах дитинства, коли я санками із пошти забирав посилку, а вона вже пахла домашньою ковбаскою і кров’янкою на все село! Можливо, із того часу я зрозумів, що це моє покликання і захоплення на все життя. Вчився оцінювати найкраще сало, м’ясо та вінницькі делікатеси у батьків… До речі, мій батько Вадим Сергійович Білун – ветеринарний лікар зі стажем 53 роки і 1 січня буде святкувати свій 80-річний ювілей… А покійна мама була головним бухгалтером Пиківського сільпо. А ще я слухав поради друзів, рестораторів та найкращих народних кулінарів…

Віталій з батьком

– Це правда, що з тобою працюють твої діти і дружина?

– Так, це наш сімейний бізнес. Старший син Сергій, дочка Аня та моє кохання – Світлана… У кожного своя зона відповідальності, бо все базується на особистому контролі з 6-ї ранку до пізнього вчора. І дрібниць тут не може бути. І, перш за все, має значення позитивне спілкування із покупцями! Бо коли ти стоїш похмурий, злий чи небритий, то ніхто в тебе нічого не купить із задоволенням! Це ж елементарний маркетинг по-вінницьки від Віталія.

– Твої заздрісники на «Урожаї» кажуть, що Віталій був одружений три рази…

– Два! Бо перша моя дружина, на жаль, померла… Ми з Оленою прожили 28 років, виховали чудових дітей і створили цей бізнес. Вона була моєю правою рукою… На жаль, її немає з нами вже 8 років…

Згодом я зустрів Світлану, яку, думаю, мені послали небеса. І цього року ми одружились з нею. Знаєте, колись вона була моєю клієнткою на «Урожаї» — купувала в мене делікатеси на Москву, де 6 років тоді працювала. Ми познайомились через її подругу і тепер дуже щасливі разом… Нині Світлана працює разом зі мною «королевою натхнення» — адміністратором. А у вільний від бізнесу час підробляє «бабусею» — няньчиться з внуками. Скажу так – ця розумна і красива жінка «командує» всіма нами, бо нами треба керувати.

Дружина Світлана допомагає у бізнесі

– У чому секрет твого успіху та бренду «У Віталія»?

– Казав і кажу – гроші не головне! Головне репутація! Адже за 25 років через наш відділ на ринку «Урожай» пройшли цілі покоління покупців, які в рідній Вінниці та далеко за кордонами України пам’ятають смак і аромат натурального продукту – м’ясного чи рибного. Бо цей смак Поділля і здоров‘я кожного покупця, їхніх дітей та внуків – для мене найкраща реклама… І коли через роки і тисячі кілометрів люди повертаються до нас за «шматочком щастя» – це для мене найкраща нагорода і визнання!

Більше того, навіть на відпочинку в 5-зірковому готелі я в перший же день йду до шеф-кухаря і даю поради і настанови… Ось такий у мене характер щодо роботи і якості продукту.

– Що у Віталія буде на новорічному столі із спиртного?

– Тут ми із другом відкопали 50-річну унікальну дідівську бурячанку! Бо я родом із Копистирина, а за 5 кілометрів, у сусідній Федорівці на Шаргородщині, в старому сарайчику під час ремонту зламалась дошка… І під нею ми знайшли та викопали десять 10-літрових бутлів чудового продукту марки «Бурячанка вінницька». Її вигнав у 1969, 72-му та 89-му дід мого друга на великі свята і закопав… А ми знайшли ті 100 літрів і пригощаємо цим «еліксиром молодості» тільки найближчих людей по 20 крапель для натхнення!

– Це правда, що серед твоїх клієнтів народні депутати, колишні міністри, губернатор і цілий букет ВІПів Вінниччини?

– Відомі прізвища і товсті гаманці – це не показник… Є багато клієнтів із числа пенсіонерів, які приходять спеціально за 1-2 сосисками чи шматочком «Любительської» ковбаси…

– Про що ти мрієш перед Новим роком?

– Я мрію, щоб закінчилась війна і всі наші хлопці-дівчата повернулись додому. Бо ми весь час допомагаємо чим можемо на передову, щоб їм там в окопах пахло і смакувало домашнім.

А ще я хочу, щоб не було кордонів та заборон. Бо так вийшло, що нашого цвіту нині по всьому світу: хтось на заробітках, хтось на ПМЖ чи навчається… І ці знайомі та друзі просять через соцмережі: «Віталій, передай щось смачненьке із Вінниці!» А як передаси в Америку чи Польщу, куди нічого із харчів везти не можна? Тому я вірю, що рано чи пізно цих кордонів не буде! І вінницькі та загалом українські натуральні продукти – делікатеси — стануть доступні по всьому світу, який ми можемо реально нагодувати із цієї квітучої та щедрої землі. Адже весь світ знає про вінницьке сало, але не може його замовити по доставці в інші країни. Так само наш самогон скоро буде реальним брендом і гордістю України, як віскі в Шотландії. Бо ми нічим не гірші, а точно – кращі! Тому ми варті того, щоб мати найкращі в світі м’ясний, рибний, хлібний та горілчаний відділи в кожному магазині чи на ринку!

Всіх родичів, друзів, клієнтів хочу привітати із наступаючим Новим роком і Різдвом Христовим! Всім гарного здоров’я і апетиту! Смачного!!!

– І твоє головне багатство… це?

– Сім’я, родина, батько і внуки! Їх в мене четверо – Сашко — 8 років, Таня – 13 років, Лізі буде 5 років та Луночці – 2,2 року… Тому мріємо зібрати всю родину за великим щедрим столом.

Може, колись: у свої 95 років, дасть Бог, я зроблю ще довшим свій прилавок «У Віталія» – на всю Україну, щоб справді нагодувати всіх та всім догодити… Це я так кажу, коли мова йде про щоденну роботу, дружні тости про довголіття та вшанування наших берегинь – найкращих у світі жінок із Вінниці та Поділля!

Далі буде…