…Із 20 тис. підписів Декларації за мир, прийнятої у Сеулі і переданої в ООН, близько 5 тис. зібрали члени Ради жінок Вінниччини. 4 т картоплі та інших овочів передали учні вінницьких шкіл разом з обласним Червоним Хрестом для малозабезпечених сімей на Сході України; 64 вишиванки привезли у Маріуполь вінничанки…

Переконливі цифри і фак­ти прозвучали у доповіді Валентини Кичак, голови ГО «Він­ницька обласна рада жі­нок України», та її бойового заступника Світлани Анпольської на звіт­ному засіданні. Ця неприбуткова громадська організація, яка сьогодні не має ні приміщення, ні фінансування, проводить величезну роботу, основний напрямок якої — миротворчість.

– Ми ще з 2015-го беремо участь у проєкті «Миротворення в Україні: роль жінок» за підтримки Великої Британії та Канади. Цей проєкт створений для країн, які зіштовхнулися з війнами, — відзначила Валентина Кичак. — Проводили семінари, виїзні засідання разом із Жмеринською міською радою жінок (голова Ганна Дода), робочі зустрічі в Оратівському районі (голова Надія Мельничук). Працювали з волонтерками, переселенками, активістками з різних регіонів; проводили марші миру, акції, збирали підписи.

…Здавна жінки мріють про мир, спокій, радість материнства, гідне життя для своїх дітей і онуків… Але сьогодні для багатьох українок дуже важка дорога веде до здійснення цих мрій!

– Якщо чоловіки за війну розплачуються кров’ю, то жінки і діти — слізьми! — продовжила Валентина Андріївна Кичак. — Учасникам АТО-ООС на Великдень ми вручили набори з пасками, теплими шкарпетками і чоловічою косметикою. Короваї, подарунки, книжки, солодощі, а головне — увагу і любов! — отримали від обласної ради жінок переселенці зі Сходу та Криму, підопічні будинків-інтернатів, пацієнти Центру матері та дитини, військового медцентру і госпіталю інвалідів війни, маленькі сироти і діти з особливими потребами! Велику підтримку надає нам обласна і міська влада. У 22-х районах Вінниччини і у 5-ти містах обласного значення працюють відокремлені підрозділи нашої громадської організації. Долучаються освітяни, фермери, медики, бізнесмени та інші небайдужі подоляни. Як не згадати про генерала Броніслава Олійника, який допоміг зібрати 2 т крові для військових госпіталів! Він похоронив сина, який воював на Сході і від отриманих поранень помер на операційному столі.

У районах жінки активні. Наприклад, Таїса Дагдій із Ладижина виховала 16 дітей — своїх і прийомних. Людмила Іщук, керівник Літинської жіночої ради, провела благодійну акцію «Можна зламати тіло, але ніколи — дух!» до Дня інваліда. Жіноцтво має змогу отримати консультації економістів, юристів, медиків, освітян. Гарно працюють жінки Козятина, Теплика, Калинівки, Чернівців, Томашполя, Мурованих Курилівців та ін. Про боротьбу з домашнім насильством, про роботу мобільних бригад «Поліна» розповіла Наталя Добровольська із Вінницької міськради.

«Україна — жіночого роду, і, зачавши із Божих небес, народила такого народу, що й по смерті, напевне, воскрес!» — поетично сказала Тетяна Сквірська із Немирова.

«Жінка — споконвічна берегиня, обома руками, мов крильми, як святиню, береже родину для держави, де живемо ми!» — підтримала літинська поетеса Зінаїда Сидорчук.

Цього дня учасниць засідання порадували щирими піснями співачка і композиторка Вероніка Остапчук та артисти народного ансамблю Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу під керівництвом Віктора Черевка.