Цього дня Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі. Предстоятелю співслужили архієреї і духовенство зі всієї України серед яких був митрополит Вінницький і Барський Симеон, а також представники Вселенської Патріархії та монастирів Афону.

Наприкінці літургії Блаженнійший владика виголосив першосвятительське слово. Митрополит Епіфаній закликав, в першу чергу, за все дякувати Богу – за Його милість і благодіяння для Церкви і України.

Також Митрополит висловив подяку Його Всесвятості Патріарху Варфоломію й представникам Вселенського Патріархату, які сприяли єднанню українського православ’я, а також п’ятому Президенту України Петру Порошенку. Його Блаженство також наголосив, що хоч зараз ми проходимо випробування, однак Церква постійно молиться за свій народ, за українських воїнів, які захищають нашу незалежність і за тих, які вже увійшли у вічність.

Святкове богослужіння цього дні відбулося і у Свято-Преображенському соборі м. Вінниці.

А напередодні Митрополит Симеон взяв участь у першому Архієрейському Соборі об’єднаної Православної Церкви України, де була заслухана доповідь Предстятеля, в якій Митрополит Епіфаній розповів про пройдений за рік шлях та подальші перспективи розвитку й становлення

Рік становлення Православної церкви України Після об’єднавчого собору, на котрому Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква і два архієреї з Української православної церкви Московського патріархату об’єдналися у єдину помісну церкву, сповнений драматизму і відчайдушної боротьби. Першою підтримала новостворену українську церкву Вінницько-Барська єпархія, котра на чолі з предстроятелем митрополитом Симеоном перейшла до ПЦУ.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, до парафіян ПЦУ відносить себе п’ята частина православних в Україні. Загалом ПЦУ налічує зараз близько семи тисяч парафій. Від УПЦ МП за останній рік перейшли понад 600 православних громад, стверджують у Православній церкві України. За найсвіжішими даними з 943 православних парафій на Вінниччині свою релігійну підлеглість змінили 90. Це майже 10%. Лідерами за кількістю зміни релігійної приналежності є Львівська, Тернопільська, Івано-франківська та Волинська області.

Завідувачка відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії НАН України Людмила Филипович зазначає, що для молодої церкви це хороші показники. Станом на сьогодні Помісна Українська Православна Церква складається з 44 єпархій, які в Україні об’єднують понад 7 тисяч парафій, 77 чоловічих та жіночих монастирів. Служіння у ПЦУ здійснюють понад 4,5 тисячі кліриків, зокрема 62 архієреї.

Між тим , нині процес переходів громад до нової церкви трохи загальмувався. Митрополит Епіфаній неодноразово у своїх заявах наголошував, що процес зміни юрисдикції має бути добровільним, однак для багатьох це “ускладнюється через втручання зовнішніх сил”. Так що боротьба ще триває.