Вихідними цю почесну нагороду вперше в історії отримала українка. Нею стала ветеран АТО/ООС з Вінниці Ольга Бенда.

Висока комісія, до складу якої входить Генрі Кіссинджер, лорд Джеймс Дуглас-Хамільтон (колишній парламентар Великобританії), Йоахім Гаук (колишній Президент Німеччини), Бербель Болей (правозахисниця) та ін. авторитетні політики та борці за права людини у світі, вирішили присудити цю нагороду Ользі, відзначаючи її боротьбу за свободу та незалежність України.

Урочиста церемонія нагородження відбулась у легендарному Музеї Берлінського Муру «Чекпойнт Чарлі». Медаль вручав депутат Бундестагу, член українсько-німецької групи дружби, лідер ХДС Берліну Кай Вегнер.

Додамо, що Оля Бенда служила у 72-ій окремій бригаді імені Чорних запорожців.

– В мої обов’язки входило смачно і вчасно годувати бійців, бо я служила кухарем. А одного травневого дня мене поранили. Це була шоста ранку, «прихід». Прийшовся він на сусідню кімнату. Мене викинуло вибуховою хвилею з ліжка, воно саме підстрибнуло аж до стелі, впало і загородило вихід із кімнати. Після першого вибуху я просто залишилася лежати на підлозі… І думаю: «Мабуть, це все. За першим разом прокинулась, а другий – куди вже…»… Потім я почула голос побратима… Він спитав мене, де болить, я відповіла, що болить нога. І втратила свідомість… Що її ампутували, я дізналась уже в Покровську, у шпиталі. Попросила поправити ногу, а мені сказали: «Яку ногу? В тебе її вже немає».

Після тривалого лікування дівчині встановили протез і вона вийшла заміж за свого побратима Олексія та мешкає у столиці. Нещодавно брала участь в змаганнях у США.

Віталіна Трудько