Та до храму громаду так і не допускають, тому моляться у маленькій капличці, де бракує місця. А син місцевого священика від МП Дмитро Саджениця звернувся до звернувся до адміністративного суду з метою визнати рішення зборів та реєстрацію незаконними. Однак там провадження закрили й порадили звернутись до цивільного судочинства. Тому чоловік подав заяву до Вінницького міського суду. Перше підготовче засідання відбулось 10 грудня. Віряни МП від преси ховали обличчя та забороняли себе фотографувати. Не соромлячись, називали громаду ПЦУ «розкольниками». А Ігоря Салецького звинувачували в “доларових” хабарях за перереєстрацію релігійної громади, спрямовували крики та лайку, запитували чи вірить він в Бога.

Сам Дмитро Саджениця неохоче відповідав на питання на суді, пояснював це тим, що в процесі справи й будуть подробиці. Захисника із ним не було, тому часто йому підказували бабусі, які сиділи поряд. Далі пан Дмитро зачитав клопотання з проханням долучити письмові докази фіксованого членства в РПЦвУ (УПЦ МП)

– Позивач по справі грубо порушив законодавство, яке однозначно визначає рівність всіх учасників процесу. Й особа, яка заявляє клопотання, повинна у встановленому законом порядку надати суду та присутнім усі докази та документи. – сказала під час свого виступу адвокат громади ПЦУ у Великій Кісниці Сніжана Чубенко. – Він не відповів, якою нормою статуту передбачено фіксоване членство віруючих в релігійній громаді. Намагання церкви Московського патріархату зафіксувати всіх, хто ходить до неї – є грубим порушенням Конституції і законів України.

Після повернення з нарадчої кімнати суддя Наталя Бессараб відмовила позивачу , не почавши розглядати справу по суті.

«Дайте нам спокійно молитись на своїй українській землі»

Схожа ситуація склалась і у селищі Вапнярка, де 350 жителів одноголосно підтримали перехід до ПЦУ. Потім люди зібрали ще 1350 підписів.

– Нашу церкву будував колишній міністр транспорту Слободян, який родом з Вапнярки. Такою була воля його матері. Він дуже багато вклав у неї. Але допомагали й жителі своїм трудом фізичним. Перед зборами вірян взимку ми просили настоятеля храму від МП отця Йосипа, який є благочинним по району, прийти. Але він не послухав. Після того знову збирались коло храму й просили перейти з нами. Просили миряни, атовці, селищний голова, інші священики від української церкви. Та він був непохитним. Наскільки знаємо, отець Йосип теж збирав підписи, але під виглядом того, що хочуть закрити церкву – чи люди за, чи проти. Але все одно отримав мало підтримки, – розповіли мешканці Вапнярки. – Він та його парафіяни служать в іншому приміщенні, ми з новим священиком – в храмі, де змінили замки, адже нас не пускали у свій храм. Після цього отець Йосип подав до суду, що нас неправильно зареєстрували й збори незаконні.

Підготовче засідання по скасуванню реєстрації релігійної громади ПЦУ пройшло 16 грудня у Вінницькому міському суді, далі справу перенесли. А вже наступного дня Господарський суд розглядав інший позов з Вапнярки від МП – мовляв, цьогоріч сесія селищної ради та виконком незаконно виділив дозвіл ПЦУ на виготовлення технічної документації на земельну ділянку.

Віра Малафей