Рідні 14-річного Іллі Требенка з Гайсина звинувачують правоохоронців у тому, що перестріли школяра, без пояснень забрали до відділку, не повідомивши, й побили.

Натомість у місті люди розділились на два табори — деякі підтримують родину хлопчика, інші засуджують та скаржаться, що той часто вдається до хуліганських дій й лякає дітвору петардами. А історію про побиття начебто видумав, аби зробити із себе жертву та не бути покараним. Громада просить застосувати поліграф та перевірити, хто бреше.

– Про те, що брата забирали поліцейські, я дізналась, коли його вже привезли назад до школи. Після уроку вийшла у коридор, й там був Ілля, він плакав та трусився. Поряд були двоє правоохоронців. Поцікавилась, на яких підставах вони неповнолітнього без матері забрали до поліції. Це сильно дратувало поліцейську, яка в місті займається дітьми. Вона сказала Іллі: «Я б тебе придушила», а він їй: «Ви мене й так душили». «Мало я тебе душила», — сказала поліцейська. Вже потім брат розповів, що жінка брала його за горло, а інший поліцейський піднімав за ноги, перевертав й трусив, щоб подивитись, що випаде з його кишень, — розповіла старша сестра під­літка Ірина. — Синців не видно, бо вони знають, як правильно би­ти. А не йшли до лікарні, бо брат себе нормально почував й не скаржився на здоров’я.

Після цього дівчина подзвонила матері й разом вирушили до райвідділу. Усе намагались відзняти на камеру. Відеоролик виклали в соцмережі, далі написала заяву у прокуратуру.

– Син потрапив у погану компанію, а відповідаю я. Він винен і буде відповідати, але це не дає права правоохоронцям робити те, що їм схочеться. Я буду далі боротися з несправедливістю, — додає ма­тір хлопця Майя Требенко. — Ніхто не має права забирати дитину без відома матері. Тому кожен відповіда­тиме за свої дії. На обліку в службі дітей наша сім’я не перебуває. Терпіти не можу сама піротехніку, покарання від мене Ілля отримав, але, крім матері, до нього силу застосовувати ніхто не може.

Натомість гайсинчани, з якими нам вдалось поспілкуватись, впевнені, що підліток не той, за кого себе видає.

– Я теж зустрічала в місті Іллю разом з товаришами, він мені та перехожим жінкам нещодавно кинув петарду. Ми їх оточили та вирішили провести розмову, ніби заспокоїли. Після того я вирушила далі та стала спілкуватись із знайомою, яка тільки народила. Але тут на місці знову опинились ті самі підлітки, запалили якусь невідому річ й кинули в наш бік. А далі почались відбірні матюки, які я, мама та бабуся, за все життя навіть не чула. Добре, що втрутились небайдужі люди, — каже дружина бійця АТО Світлана Красножон. — Бо коли я пішла далі, вони знову стали мене переслідувати, довелось викликати чоловіка та його товариша. Вони підлітків навіть пальцем не чіпали, а ті із невихованих та агресивних різко стали дуже добрими і стали вибачатись. Я вдячна поліції за їхню роботу й впевнена, що вони нікого не били. Дитина просто робить із себе жертву.

У відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області ось як прокоментували ситуацію.

– До Гайсинського відділення поліції звернулась місцева мешканка. Коли вона разом з 4-річною дочкою перебувала в магазині, неповнолітній кинув їм під ноги петарду. Хлопець вже мав проблеми з законом та є фігурантом кримінального провадження, відкритого за фактом грабежу. Оскільки хлопець не досяг 16-річного віку, до відповідальності притягнуть його матір. Щодо інформації в соцмережах про побиття сина начебто поліцейськими, то вона буде перевірена інспекцією з особового складу Головного управління Нацполіції в області.

Вікторія Снігур