Втім, стан більшості просто шокує… У Тиманівці Тульчинського району селяни самотужки взялися відновлювати маєток графа Шереметьєва — історичну бу­дівлю, якій уже понад 200 років. Неоготична садиба руйнується просто на очах, а коштів на ремонт нема й невідомо, коли вони з’являться. Неодноразово просили в держави грошей на реставрацію, кажуть у сільраді. Але відповідь одна — це пам’ятка місцевого значення. Тому утримувати її має громада.

– Останнім володарем маєтку у Тиманівці був один з династії російських вельмож граф Шереметьєв. Російський меценат і музикант-любитель, власник приватного оркестру, начальник Придворної співочої капели, генерал-майор. Також він був відомим пожежником. При ньому палац набув уже завершеного вигляду: добудували ґанок із чавунними колонами, з’явились каретний двір, купальня, а парк прикрасили рідкісними для Поділля породами дерев.

Люди роблять все, аби не втратити цю архітектурну перлину

– Але в 1917 році слідом за поваленням державної влади граф покинув село та переїхав у Францію, — розповіли жителі Тиманівки. — Палац з часом став власністю громади, і в 1928 році тут відкрили тубдиспансер. Проіснував він до 2016 року, поки остаточно не закрили.

Нині про те, що це був графський палац, нагадують лише колони, залишки герба та ліпнина. Попадала штукатурка, дах прогнив, а помпезні сходи просто розсипались. Будівлю взялися рятувати селяни. Скинулися грішми на шпаклівку, цвяхи та фарбу. Своїми силами латають маєток, аби його не зруйнували вітер і дощі.

– Рубаємо корчі і штукатуримо, перекриваємо дах – все власними силами, держава нам не допомагає. Плануємо робити внутрішні роботи в підвалах і приміщеннях, щоб очистити від сміття, роздивитися, що там є. До Тиманівки часто приїздять туристи, адже навколо палацу ще є 27 гектарів парку, — каже краєзнавець Олександр Безбах.

— Скільки потрібно на реставрацію, навіть не уявляємо, це мільйони. Сподіваємось, якщо про палац дізнається більше людей, з’явиться шанс його врятувати. Тому, аби зібрати кошти, плануємо влаштовувати на території садиби благодійні мистецькі фестивалі.

Віталіна Трудько