Сьомий Апеляційний адмінсуд, розташований у Вінниці, підтримав позицію Головного управління Держпродспоживслужби та наклав штрафні санкції на ПАТ «Вінницягаз» через жителів села Красне з Козятинського району. З них газопостачальне підприємство вимагало додаткові платежі при повірці та заміні газових лічильників.

– Восени минулого року до нас завітали співробітники «Вінницягаз» та взялись перевіряти лічильники. Більшості людей заявили, що поломка серйозна й ремонту не підлягає. Запропонували купити новий лічильник, навіть самі привезли їх, у чеку було вказано 1200 гривень. Люди повернули кошти. За установку вже не брали гроші, — кажуть мешканці села. — У таку ж ситуацію потрапили й інші односельчани, в декого брали кошти за ремонт. Але тільки один із жителів проконсультувався й дізнався, що лічильники повинні були встановити та відремонтувати безкоштовно. Тому він зібрав підписи, підготував колективну заяву та звернувся до обласної служби із захисту прав споживачів.

За результатами проведеного позапланового заходу Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області було складено акт, а потім винесено постанову. Відповідно неї, до ПАТ «Вінницягаз» застосовано штраф у розмірі 7 650 617,30 грн. за порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання роботи, надання послуги.

– Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Вінницягаз» оскаржило постанову Вінницького окружного суду. Але ми не склали руки, а подали апеляційну скаргу, — розповіли нам подробиці у Держ­продспоживслужбі у Вінницькій області. — Як наслідок, 19 листопада Сьомим Апеляційним адміністративним судом наш позов було задоволено. На даний час постанова знаходиться на виконанні у Староміському ВДВС міста Вінниці. Вона має бути примусово виконана незалежно від того, чи подасть «Вінницягаз» касацію.

Проте самі жителі Красного кажуть, що про виграш у справі їм ніхто не повідомляв. Й не вірять, що отримають відшкодування. Мовляв, влітку вже ходили з цим питанням до газовиків, але ті лиш переглянулись один з одним й відправили громаду… Сподіваємось, що цього разу ситуація стане прецедентом не лише в нашій області, а по всій країні.

Вікторія Снігур