Історія, фігурантами якої стали наші земляки, у багатьох просто не вкладається в голові. Адже в час війни з Росією вони допомагали її уродженцям нелегально перетнути польський кордон й на цьому непогано заробляли.

Відомо про двох підозрюваних у цій резонансній справі, які мешкали у Вінниці, але ніде не працювали. Тому у пошуках наживи молоді люди вирішили займатись незаконним переправленням осіб через кордон. Один з них був родом з тих країв, тому знав кожну стежинку, як уникнути контролю прикордонників. Відповідно до вказаного плану, один з фігурантів через знайомих та Інтернет розшукував нелегалів, відвозив їх з Вінниці до Львова, де передавав напарнику. Так було не раз.

Зокрема на початку травня 2016 року вінничанин домовився з громадянами Російської Федерації про нелегальний перетин державного кордону України за 400 доларів США і 450 євро з кожного — за перевезення до Варшави, — повідомили джерела в органах. — А вже за два тижні наші земляки знову стали шукати нових бажаючих. Буквально за два тижні їм знову трапились громадяни Ро­сійської Федерації — жінка та її донька. Зустрілись вони у Львові, де на них чекав він­ничанин на своєму автомобілі. Після цього вирушив у напрямку пункту пропуску «Смільниця — Кросценко». Вже у дорозі провів незнайомкам інстру­ктаж. Завдяки GPS-навігатору, встановленому на телефоні, розповів про подальший маршрут в обхід пункту пропуску. Тож невдовзі звернув з траси на ґрунтову дорогу, яка веде до лісу. Після цього повідомив пасажирам про розрахунок в розмірі 400 доларів з кожної особи. Втім, у цій ситуації добре спрацювали прикордонники, які на місці затримали одного із фігурантів та його російських пасажирів.

Як вдалось з’ясувати нашому журналісту, вінничани переправляли через кордон не просто росіян, а жителів Чечні. І їхньою кінцевою точкою був Париж, де банда чеченців займається кримінальними оборудками. Зокрема злочинці вчиняють рекет по відношенню до наших заробітчан. Спалюють їм автівки, погрожують знищити бізнес, якщо не заплатять. До Парижа чеченці виїжджали цілими родинами. Тому для прокуратури Вінницької області розслідування даного провадження стало справою честі й бажанням захистити своїх громадян, які з-за кордону й розпо­віли їм про знущання чеченців.

– Слід відзначити, що в цьому випадку ми з колегами мали всі докази та аргументи. Він­ницький місь­кий суд призначив обом фігурантам справи термін — сім років позбавлення волі, — пояснює Костянтин Гоздуп, начальник відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Державної прикордонної служби прокуратури Вінницької області. — Апеляційний суд залишив вирок у силі, але захисники підозрюваних дійшли до Верховного Суду, який виніс нове й незрозуміле нам рішення — скасувати попередні вироки та призначити новий розгляд у суді першої інстанції. Коли з’явилось це рішення, буквально наступного дня обоє підозрюваних вийшли з-під варти, бо в них закінчились строки тримання. А продовжити їх технічно та фізично просто не було як. Тому зараз вони на волі.

16 жовтня головуючий суддя Вінницького міського суду Руслан Каленяк вирішив повернути обвинувальний акт щодо підозрюваних прокурору. Але обидві сторони це не задовольнило, тому вони вирішили подати апеляцію.

Засідання призначили на 12          грудня, але через відпустку одного із захисників його вирішили перенести аж на кінець січня наступного року. Тож крапку у цій заплутаній історії, яка через призму війни виглядає аморальною, ставити ще рано… Втім, позаочі кажуть, що її навмисно затягують через вплив татарської діаспори, до якої один з підозрюваних і належить…

Вікторія СНІГУР
Фото Сергія Хіміча