Однією з центральних страв на польських столах у Святвечір (Вігілія), тобто напередодні Різдва Христового — смажений короп, зазвичай подається з тертим хріном.

Колись у Святвечір рибні страви, визнані пісними католицькою церквою, їли в основному в рибальських сім’ях, на дворах або ж у монастирях, там, де були рибні ставки. Згодом ця страва стала улюбленою у кожній родині майже у всіх країнах Європи. А кожен член родини отримує по лусочці — на щастя. Є різні способи його приготування: рибу можна маринувати в пиві, подавати в желе або з гарніром. Найсмачнішими вважаються молоді коропи вагою від одного до п’яти кілограмів.

Отже беремо: короп 1кг, цибуля ріпчаста 2 шт., морква велика 1 шт., масло топлене 50 г, борошно пшеничне 2 ст. л., сік 1/2 лимона, гвоздика 5 шт., лавровий лист 2 шт., сіль, перець за смаком, пиво темне 1,5 л., мигдаль 1 ст. л., ізюм 1 ст. л., пряник 1 шт.

Коропа почистити, обмити і нарізати товстими шматками. Очистити цибулю, нарізати кубиками. Почистити моркву, нарізати тонкими кружечками. 1 ст. л. масла розігріти в сковороді, обсмажити цибулю і моркву протягом 10 хв., час від часу помішуючи. Зняти з вогню. Масло розтопити в каструлі, всипати борошно і обсмажити до коричневого кольору. Залити 1 л. пива, додати цибулю з морквою, посолити, поперчити, приправити лавровим листом, гвоздикою і лимонним соком. Тушкувати, накривши кришкою, на помірному вогні 30-40 хв. Соус процідити через сито волосяне в каструлю. Якщо такого сита немає, то можна використати звичайне пластмасове сито з 2 шарами марлі. Мигдаль крупно порубати, пряник покришити, додати родзинки. Додати суміш у проціджений соус. Довести до кипіння і ще раз приправити за смаком. Викласти коропа в каструлю так, щоб він був майже повністю занурений в соус. При необхідності долити пива. Тушкувати на слабкому вогні 20-25 хв. Викласти коропа на тацю, добре полити соусом. Подавати можна з відвареною картоплею.

Смачного!