Какао вважають то дитячим напоєм, то атрибутом холодних вечорів – коли його п’ють із зефіром і читають книжку. Але какао – це серйозний напій.

Перший гарячий шоколад приготували у Південній Америці три з половиною тисячі років тому. В Центральній Америці какао готували з гострим перцем і без молока. Яка користь від какао сучасній людині?

У какао є поліфеноли. Це велика група сполук, що здатні вловлювати і гасити вільні радикали, тобто вони мають антиоксидантну дію. Тож какао може певною мірою захищати серцево-судинну систему від вільних радикалів.

Термічно не оброблене какао знижує запалення і нормалізує рівень холестерину; шоколад таких властивостей вже не має. Какао знижує тиск, бо діє, як старі добрі ліки нітрогліцерин, хоч і значно слабше. Особливо цей ефект відчутний для людей за 50. Какао збільшує еластичність судин та покращує мозковий кровообіг. Як не дивно, какао пригнічує ріст бактерій, що викликають карієс, отже, може захищати зуби.

Попри поширену думку какао не викликає прищів і проблем зі шкірою. Навіть навпаки: при регулярному споживанні його антиоксиданти ефективно захищають шкіру від надмірного ультрафіолету і запобігають старінню. Європейська організація з харчової безпеки радить щодня їсти принаймні два з половиною грами какаопорошку чи 10 грамів чорного несолодкого шоколаду.

Як же споживати какао? Головне – вибирайте якісне какао, в якому немає ані сухого молока, ані цукру чи інших домішок. Це не обов’язково має бути напій на молоці, ви можете приготувати його на воді чи так званому рослинному «не молоці». Ви можете додавати какао в каші та пудинги, смузі, домашні цукерки і енергетичні батончики із фініків, бананів та горіхів.