Зимова рибалка у розпалі. Нещодавно наш земляк Вадим Гальчак зловив aвеличезну — дев’ятикілограмову — щуку. Це сталось на одній із водойм Літинського району. Всі подробиці він розповів нам.

– Рибалити я почав ще з дитинства, й цьому завдячую своїм дідусям. Один із них — Іван Гальчак — палкий шанувальник вашої газети. Головний принцип — гуманно ставитись до свого хобі, браконьєрство я різко засуджую та борюсь із ним! Із 2006 року став запускати щуку у ставок поблизу будинку, так робив кілька разів. Тепер жартую, що свою щуку сам вигодував та виростив. Оскільки це «хижачка», відповідно ловити її потрібно на те, що імітує живу рибу.

Намагався впіймати щуку близько п’яти років, але вона мені не піддавалась. І тільки нещодавно пощастило. Коли спінінг добряче шарпонуло, зрозумів, що на гачок попалась якась велика рибина. Витягнув щуку без проблем. Емоцій – не передати! А вдома вже дивувались і захоплювались уловом і рідні, і друзі. Важили, міряли, фотографувались. Заважила рибина 9 кілограмів 200 грамів. Патрати щуку допомагала дружина, приготували із неї котлети та інші смачні наїдки. Вийшло дуже смачно, адже м’ясо у риби пружне та багате білками і мікро­елементами. А ось голову залишив собі як трофей та засушив. Зберігаю у спе­ціально відведеній кімнаті.

Вадим поділився фірмовим рецептом — «Оселедцем із товстолоба» (на 1,5 кг філе)

Маринад готуємо так:

На 1,5 літра води кидаємо 6 ст. л солі, 2 столових ложки цукру, 5 горошин чорного перцю, дві гвоздики, пачку коріандра не меленого, 5 лаврових лис­тків, цибулинку. Ставимо на газ, як тільки закипіло — відразу вимикаємо та охолоджуємо. Далі додаємо 100 грамів оцту, можна лимон за смаком. Витримувати приблизно добу у холодному місці, все залежить від ваги та віку риби. Якщо вона більш жорстка — тримайте трохи більше у маринаді. Смачного!

Вікторія Снігур