Кілька днів тому вже втретє у місті над Бугом вінничани мали змогу приєднатись до благодійної акції від Міжнародного благодійного фонду «Давай допоможемо».

Мета акції полягає у тому, щоб привернути увагу влади та суспільства до долі одиноких людей похилого віку, які опинились на межі виживання.

Під час проведення флеш-мобу вінницькі волонтери чергували у маркетах впродовж декількох годин, зазвичай з 10.00 по 13.00. Акцію проводили у кількох магазинах, де кожен, хто має благородне бажання допомогти ближньому, міг доповнити покупками продуктові кошики пенсіонерів, а також розрахуватись за їхні продукти.

– Цього разу троє волонтерів оплачували покупки коштами МБФ Let’s help. Загалом протягом одного дня на потрібні покупки для нужденних ми витратили 2 тисячі гривень, — розповіла координатор Альона Дейлик. — Чимало людей, побачивши наші старання, і самі приєднувалися до акції і оплачували покупки бабусям з власного гаманця. Як правило, середній чек не перевищував 250 грн., проте цього достатньо, аби придбати необ­хідні товари для бабусь та дідусів.

Реагували по-різному. Для багатьох пенсіонерів ця допомога була настільки неочікуваною, що деякі спочатку взагалі не вірили, що це правда, а дехто навіть пускав сльозу. Інколи до­водилось вмовляти їх вибрати те, що їм дійсно хочеться.

Більшість поспішала та соромилася, проте намагались допомогти фінансово. Були і такі, хто пропонував поміч, побачивши телебачення. На жаль, багато хто думає, що у пенсіонерів є діти, є внуки і їм є кому допомогти, але не завжди це так. Усім цим людям, які стали героями вінницького флешмобу, необхідна не так фінансова підтримка, як моральна. Адже хто, як не ми, захистимо їх та допоможемо почуватись надійно?

Зрештою, для того, щоб зробити добру справу і подарувати комусь приємність, не обов’язково чекати наступного флешмобу. Достатньо просто оплатити покупку бабусі або дідусеві на касі в магазині.

Ірина Шамлей