Енергетичні борги, котрі утворилися через непорозуміння у платіжках ТОВ «Енера», змусили відразу 22 освітянських і медичних заклади шукати правди у судах. У своїх позовах бюджетники вимагають перерахувати кошти по сплаті платіжок за липень 2019 року.

Позивачі стверджують, що про зміну тарифу «Енера» їх не попередила та не запропонувала укласти необхідні у таких випадках додаткові угоди. Через це установи сплачували за старим тарифом, а потім отримали платіжки з боргами. Ситуація знайома і скандальна. Утім, уже два заклади тримали відмову у задоволенні позову, ще двом заборонили відключати електроенергію.

Серед позивачів загальноосвітня школа-гімназія №6, Вище художнє професійно-технічне училище №5, Вінницький міський палац дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної, міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, два пологових будинки, комунальне унітарне підприємство «Міськсвітло» і сам будинок міської ради. І якщо у навчальних закладах борги не дуже великі, то, наприклад, у «Міськсвітла» сума значно солідніша — майже 150 тисяч гривень.

На думку судді Господарського суду Романа Міліціанова, про будь-які зміни споживачів мають попереджати за 20 днів до того, як зміни мають набрати чинності, але цього не відбувалося. Натомість заклади почали отримувати ті скандальні «листи щастя» від ТОВ «Енера» про відключення у разі несплати боргу.

Вінницькі бюджетники шоковані, адже завжди своєчасно сплачували всі рахунки. Якщо б вони без попередження оплатили електроенергію за вищим тарифом, то це вважалося б за порушення Закону «Про публічні закупівлі».

Між тим «Енера» наполягає на своєму. Більше того, навіть просила до участі в розгляді справи НКРЕКП. Офіційна відповідь ТОВ ситуації так і не прояснила: «Першого липня стартував другий етап енергетичної реформи, до запровадження якого не всі споживачі виявилися готовими, зокрема ця тема торкнулася й бюджетних установ. Суми до сплати у виставлених рахунках за липень виявилися більшими, ніж очікувалося… Нововведення, які відбулися на енергетичному ринку, зазначені у Постанові №954, яка була опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» (№113) 19.06.2019 р., тобто за 11 календарних днів до введення в дію нового ринку електричної енергії та застосування відповідного тарифу і набрала чинності 01.07.2019 року.

ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» проінформувало про вказані зміни на послуги ОСП (НЕК «УКРЕНЕРГО») на своєму офіційному веб-сайті та у газеті «Вінниччина».

Наразі Господарським судом Вінницької області винесено рішення по двох справах на користь ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» в частині відмови бюджетним споживачам у їхніх позовах».

Ілона ВАЛЬТЕР