27 грудня мами 2-х загиблих на Майдані в Києві вінничан Максима Шимка із Вінниці та  Леоніда Полянського із Жмеринки прийшли в місткий суд Вінниці на відеоконференцію по апеляції 5 бійців із «Беркуту», яких ймовірно хочуть звільнити в Києві для обміну на полонених.

– Ми з Людмилою тут, бо вважаємо, що ці «беркути» не полонені! Вони  кримінальні злочинці та вбивці наших дітей! А Україна погодилась міняти полонених на полонених!  І під цим «соусом» із СІЗО та із під домашнього арешту в Києві в Апеляційному суді сьогодні хочуть звільнити одразу 5 бійців «Беркуту».я кий обвинувачують в розстрілі учасників Майдану –   наших синів!, – заявила суді Зоя Семенівна, мама Героя України Максима Шимка. – Бо Київський апеляційний суд 27 грудня розглядає  скаргу на запобіжний захід колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей під час подій Євромайдану у 2014 році. Фігуранти справи Олег Янішевський, Сергій Зінченко та Павло Аброськін залишаються наразі в СІЗО. Олександр Маринченко – під цілодобовим домашнім арештом, Сергій Тамтура – під нічним домашнім арештом без носіння електронного браслету.

І після годинного запізнення, звинувачення і захист прийшли в зал! Кажуть, що причиною стала затримка судді, який веде справу на іншому судовому засіданні. Обвинувачених беркутівців в залі не було, вони спілкуються з суддею по відеозв’язку, так як бояться за своє життя. Тому в залі слухань лише прокурори, адвокати і кілька потерпілих.

Раніше адвокат екс-беркутівців Валентин Рибін заявив, що Україна викреслює зі списку на обмін трьох колишніх бійців батальйону спецпризначення “Беркут”, які перебувають у СІЗО.

Як відомо, циї 5-х  звинувачують у розстрілі 48 активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві у лютому 2014 року.  Їм інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство і нанесення тілесних ушкоджень активістам Майдану.

Нагадаємо, що Максим Миколайович Шимко із Вінниці загинув  20 лютого 2014 в  Киїєві на Інститутській, Герой України.

Поля́нський Леоні́д Петро́вич — активіст Євромайдану, залізничник. Смертельно поранений снайпером в груди зранку 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській. За суспільним визнанням належить до Небесної Сотні. Один із двох мешканців Жмеринки, що загинув на Євромайдані. Римо-католик. Герой України

Третій загиблий майданівець із Вінниччини Брезденю́к Вале́рій Олекса́ндрович загинув  18 лютого 2014 у  Київі, Український підприємець із Жмеринки, художник у техніці ебру (малюнки на воді). Герой України.

Сьогодні також стало відомо, що славнозвісний обмін полоненими, який подається як найбільша перемога на Нормандській зустрічі, відбудеться 29 грудня на КПП “Майорськ”. Точну кількість ніхто не називає, але скоріш за все, українська сторона віддасть як мінімум вдвічі більше. Крім того, обмін стосується всіх “встановлених” полонених. Та чи можемо ми взагалі говорити про точну кількість ув’язнених у псевдо республіках, якщо туди навіть не допускають Червоний хрест? Що буде з тими, хто не потрапить до списків “встановлених”?