Щорічно на Європейський площі відбувається різдвяний ярмарок для вінничан та гостей міста. Тут, у прикрашених будиночках, кожен охочий може знайти щось для себе: сувеніри, улюблені напої, одяг та іграшки, посуд, смачну їжу. Та є на ярмарку особливе місце, бо тут можна поєднати приємне і корисне: і смачно причастуватися, і допомогти фронту. І господарюють у будиночку ідейні натхненники благодійної акції Олександр Грамарчук, учасник бойових дій в зоні АТО з позивним Гром та Ірина Черкашина, волонтерка.

– Ось уже другий рік ми проводимо акцію в підтримку захисників на Донбасі. Моє оточення складається з волонтерів та АТОшників. Наша головна мета – допомагати їм. А ще крім цього ми проводимо різні дитячі акції для сімей учасників АТО, – розповідає Ірина Черкашина.

Перехожі з цікавістю переглядають асортимент будиночку. Найбільше уваги приковує «сєпар в сметані» або ж «сєпар в олії» – м‘ясні консерви або тушонка. Вони вже стати відомим брендом не лише в Україні, а й в… Росії! Цьому виробу вінницького бійця російські телевізійники цілі програми присвячували. На них наклеєні фірмові обгортки з назвою продукту та описом, наприклад «в соусі російськомовних немовлят».

Також фішкою благодійної акції стала шаурма – Олександр Гром готує її власноруч. Кожен охочий може поласувати рибою, м’ясом та картоплею, випити міцну настоянку або спробувати глінтвейн 3-з видів. Відвідувачам пропонують придбати речі, які виготовляють сім‘ї учасників АТО – крафтове печиво, іграшки..

– Наш будиночок такий один. Ми тут як зірки, роздаємо інтерв‘ю, розповідаємо про нашу акцію. Сьогодні прийшла бабуся, принесла 100 гривень і дала нам, аби підтримати нашу ініціативу. Бабуся, яка отримує маленьку пенсію, рахує усе до копійки.. Я розумію наскільки це цінно. Важливо частіше проводити подібні акції, збирати людей, говорити про це. Ми повинні розуміти, що у нас в країні йде війна. Усі забули, що хлопці зараз в АТО. Вони потребують поваги, розуміння, підтримки. У них є все необхідне, але саме людська підтримка – важлива. – діляться організатори акції.

Благодійна акція організована ГО «Брат за брата України». Частина грошей буде направлена на допомогу воїнам, які зараз перебувають у зоні АТО, їх сім‘ям.

Ірина Шамлей