Під завісу року відразу кілька перемог у судових війнах отримала Православна Церква України на Вінниччині. Про них розповідає адвокат Сніжана Чубенко.

Цікава історія сталася у релігійній громаді Новоживотова Оратівського району. Люди скаржилися, що Тульчинська єпархія уповноважує своїх священників діяти агресивно і в жодному випадку не передавати власникам місцеву церкву. До слова, церква у цьому селі зареєстрована за ПЦУ, але через запеклі суперечки була зачинена на два замки, бо прихильники Московського патріархату звернулися до Господарського суду. Там офіційно, під запис і в письмовому вигляді, керівник Тульчинської єпархії відмовився від своїх священників і заявив, що вони діяли без його повноважень.

До слова, громади Московського патріархату у Новоживотові не існує, бо всі мешканці села (крім священника) одноголосно перейшли до Православної Церкви України і заявили священнику, що за всі судові «розборки» платитиме він. Більше того, селяни пригрозили, що на нього подадуть позов до суду.

А кілька днів тому сталася цікава ситуація: під ворота одному з активістів громади православної церкви хтось підкинув ключі від церкви. І вже у неділю громада увійшла до церкви і провела богослужіння. Ходять чутки, що цей священник Московського патріархату і підкинув їх особисто, аби не нести відповідальність. Це той випадок, коли ми хоча й програли справу, але насправді виграли, бо священник сам віддав ключі. Утім, сам він категорично відмовляється від цього…

Чи не найбільше позовів по Луці-Мелешківській. Один судді залишили без розгляду. Іншу справу забрали з Вінницького міського суду самі позивачі, відчуваючи, що програють. Інші — на черзі. Справа по Великій Кісниці теж виграна. Закрита справа по Лаврівці.

Між тим, Сніжану Чубенко вже побоюються активісти Московського патріархату і, схоже, готують їй такий же судовий треш, як і керівнику управління у справах релігій ОДА Ігорю Салецькому. Нещодавно громадська організація «Вільний вибір громади», котра підтримує Московський патріархат (хоча стверджує, що провадить правозахисну діяльність), написала заяви у Вінницький міський відділ поліції та Вінницький районний відділ поліції, в котрих скаржиться, що вона ображає Московський патріархат і прирівнює його до Руської православної церкви. Мовляв, вона брала безпосередню участь у пікетуванні обласної поліції та міського суду. «Публічні виступи Чубенко С.В. на організованих акціях сприяють розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті, посилення серед груп населення, які відносять себе до новоствореної Православної Церкви України, настроїв неприязні, почуття недовіри, зневаги та ворожості до вірян Української Православної Церкви», — йдеться у скаргах. — Чубенко є організатором численних акцій, спрямованих на здійснення тиску на слідство, звинувачує поліцію у лобіюванні інтересів РПЦ… Просимо… невідкладно розпочати досудове розслідування».

Сама адвокатка на такі заяви реагує стримано: «І сміх і гріх! — мене звинувачують в Україні у тому, що я підтримую Українську церкву і слідкую за дотриманням українських законів!»

Як би там не було, заяви у поліції зареєстрували і поки що думають, як вчинити далі.