Родичі вимагають справедливого розслідування та покарання винних.

До редакції газети звернулась родина Коняг із Озаринців Могилів-Подільського району. Днями вони поховали голову сім’ї — 64-річного Івана Семеновича. Його знайшли у гаражі повішеним. Рідні та односельчани впевнені — пенсіонер наклав на себе руки через сфальсифікований правоохоронцями протокол за їзду у нетверезому стані. Стверджують — чоловіка просто морально зламали, бо не отримали матеріальної винагороди.

– Батько все життя працював зварювальником, після виходу на пенсію з мамою займались сільським господарством, мали свою техніку. Раділи двом дітям та онукам. Кілька років тому у тата вже були проблеми з правоохоронцями, він навіть не встиг виїхати з двору мотоциклом, як його схопили й повезли на обстеження в лікарню. Коли не знайшли в крові алкоголю, просто залишили в Могилеві-Подільському. Батько змушений був йти цілу ніч пішки додому, — розповідає син загиблого Сергій Коняга. — А вже 20 грудня він рухався Озаринцями мотоблоком по роботі, аж раптом його знову зупинив патруль – Ошовський та Почапинський. Стали вимагати документи. Тато відповів, що ґрунторий не є транспортним засобом, на нього не потрібно прав чи посвідчення. Але може привезти за кілька хвилин договір купівлі-продажу. Та це не сподобалось правоохоронцям, вони зупинили одного свідка в селі й з порушеннями стали «освідувати» на драгері. Адже є підозра, що мундштук могли використати кілька разів. Вийшло 1,8 проміле, а за двадцять хвилин — 1,2. Односельчанин, який був присутнім, нічого не підписав. Й тому поліцейські знайшли інших свідків, які без питань залишили свої підписи. Все знімали на відео, там було чітко видно, що тато весь побілів, в нього від страху трусились руки. З нього навіть насміхались. У результаті батько не підписав протокол за п’яну їзду, а патруль поїхав геть, хоча повинен був у тому випадку відвезти людину до медичного закладу на обстеження.

Як пояснюють рідні, кілька днів після інциденту Іван Коняга був наче не свій, постійно без настрою, апетиту, але ні про що не зізнавався. Тільки за день до суїциду зателефонував сусіду та запитував, який штраф отримує. Мовляв, залякали, що може дійти і до 40 тисяч гривень. Та односельчанин всіляко намагався його заспокоїти.

– А вже о п’ятій ранку 24 грудня чоловік вийшов. Думала, що в кухню дивитись телевізор та пити чай. Та чогось довго не повертався. Я на вулицю в гараж — мій Іван навколішки повішався. Вуха ще були теплі, стала робити штучне дихання, запускати серце. Викликала медиків, але врятувати не вдалось. Мотузка перетисла сонну артерію. Й безневинної людини за мить не стало! — каже дружина Людмила. — Мені вже нема що вимагати, адже чоловіка ніхто не поверне. Так як з ним вчинили — це несправедливо. В кого є гроші й вони п’яними літають на дорогих іномарках — то їх не спиняють. А як він їхав на мотоблокові на малій швидкості й тверезим — що з нього взяти? Мабуть, хотіли вибити кошти, але мій чоловік не такий, що даватиме, бо чесний! Я знаю, що деякі люди навіть по три корови продали через тих хапуг… Спитайте кого-небудь у селі за нього, слова поганого не скажуть. Всією громадою проводжали в останню путь.

Відомо, що син загиблого написав заяву за доведення до самогубства до місцевої прокуратури й вимагає, щоб саме так її розслідувала поліція. Крім того, ситуацію на контролі тримає керівник місцевої ГО «Разом ми сила» Олександр Склярук та «Дорожній контроль».

У пресслужбі обласної поліції ось що нам повідомили:

– Мотоблок належить до транспортних засобів, й водії повинні дотримуватись правил дорожнього руху. 20 грудня на громадянина було складено адміністративний протокол за керування у нетверезому стані. Все це відбувалось при свідках та відеозйомці. Зафіксовано понад 1 проміле, що у п’ять разів перевищує норму. 24 грудня чоловіка знайшли мертвим, слідів насильницької смерті не виявлено. Відкрито кримінальне провадження за фактом умисного вбивства з позначкою самогубство. На даний час підстав вважати, що було доведення, нема. Якщо рідні мають іншу думку, хай звернуться до поліції.

Вікторія Снігур