Звернутись до вас мене спонукала ситуація, що склалася протягом багатьох років з моєю найкращою подругою Наталією. А саме: питання стосунків лікар — пацієнт.

На сторінках улюбленої газети нерідко піднімається це болюче питання. Нас з дитинства навчають, що самолікуванням займатись не потрібно, варто завжди і своєчасно звертатись до лікарів і т.д. Але чи завжди це так? Не смію погано говорити про всіх лікарів, серед них багато від Бога.

Але ніяк не можу віднести до цієї когорти кандидата медичних наук (?!), офтальмолога обласної лікарні Ольгу А. Це прізвище часто можна почути і в нашому місті, і за його межами. На жаль, не з вдячністю, а навпаки. Проведені нею операції катаракти нерідко призводять до великих проблем пацієнтів. Звичайно, нині можна вибрати лікаря. Але як тут відмовитись, коли «дуже уважний підхід» лікарки навіть на хвилину не дозволяє сумніватись в успіху операції. А ще, коли тебе переконують, що операція потрібна терміново.

У моєї подруги такої потреби зовсім не було, адже при попередніх оглядах дільничним окулістом стан її зору не був загрозливим. Віра в лікаря не дозволила навіть задуматись над тим, що кришталик за хвилини до операції лікар направила її придбати в одному з брудних підвалів при поліклініці лікарні. Подруга ще з двома пацієнтами навіть розписувались на якомусь клаптикові відомості. Після операції, яка коштувала в декілька разів дорожче, ніж в інших лікарів, стан ока погіршився. Наступні консультації проводила не пані Ольга, а іноземні студенти. У неї ж була завчена фраза: «Радуйтесь жизни».

Нині подруга продовжує і лікуватись, і повторно оперуватись в Інституті ім. Філатова, де не перестають дивуватись «майстерності лікаря А. з Він­ниці…» У діагнози не вдаюсь — їх безліч, як і пацієнтів пані Ольги. Та відповідальності вона ніякої не несе. Спробуй, пацієнте, доведи щось! Зате з хабарями у лікаря все гаразд. Наскільки я знаю, йде боротьба за кожного пацієнта. Тому й звертаюсь до вас з надією, що, прочитавши цього листа, відгукнуться такі ж постраждалі пацієнти (телефон у редакції).

А ті, хто ще готується оперуватись у лікаря А., добре задумається.

Олеся Вітковська,
вінничанка