У сусідній Хмельницькій області перед Новим роком налякані через чуму селяни поздавали в ковбасні цехи усіх домашніх свиней. Чи є небезпека повернення чуми і на Вінниччину?

– Ми постійно моніторимо ситуацію із АЧС, але ніяких офі­ційних повідомлень від колег з Хмельницької області поки що не отримували. Африканська чума свиней — це вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх ор­ганів. На АЧС можуть занедужати як свійські, так і дикі свині у природних умовах. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються від інфікованих тварин та через корм, — пояснив Володимир Павлущик, начальник управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Довідка. У 2019-му році у нашій області було виявлено два факти АЧС, обидва – на Козятинщині. Зокрема у с. Шосанське, де було вилучено і спалено більше тисячі свиней, та у с. Молотківці, де відповідно вилучили 110 свиней. Були застосовані профілактичні заходи — знищений корм для тварин, інвентар та інструменти, проведена дезінфекція, встановлений 40-денний карантин.

– Володимире Васильовичу, наші читачі пишуть, що дикі кабани риють кагати і поїдають хворих курей, які там закопані. Чи можуть вони від цього заразитись АЧС?

– Ні, це неможливо. АЧС — це індивідуальне захворювання в межах одного виду, яким можуть захворіти тільки дикі або свійські свині. А що стосується курей, то їхні захворювання теж передаються виключно в межах одного виду.

– Що треба робити при виявленні захворювання на АЧС?

– Якщо чумою захворіли свійські свині, треба негайно, терміново звернутись до районних ветеринарних управлінь. А тушки диких свиней з ознаками захворювання треба переправити у лабораторію ГУ Держ­продспоживслужби для обстеження за адресою: м. Вінниця, вул. Максимовича, 19.