Цій вітальній хвилі сприяв державний вихідний, настрої в ПЦУ, суспільстві та мільйони наших заробітчан по всьому світу, де святкують Різдво за Григоріанським календарем.

А ще історики нагадали, що 6-7-го січня Святе Різдво святкують лише Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська православні церкви, Афонські монастирі, а також всі Українські православні церкви та Українська греко-католицька церква…

Тому голові ПЦУ Епіфанію, який допустив можливість переходу на святкування Різдва 25 грудня, а не 7 січня, частина вірян вже радить «зробити мужній вчинок і відмовитись від московського «совкового» Різдва під час війни за Україну і європейські цінності!»

На що Митрополит Київський і всієї України відповів, що якби більшість вірян була «за», то різдвяні зміни в церкві та українському суспільстві були б неминучі… Але тоді довелося б перенести всі церковні свята…

Тому Православна Церква України готова перенести святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, якщо це підтримають віряни. Про це йдеться у повідомленні на сторінці ПЦУ у Facebook. «З наближенням святкування Різдва Христового поновлюються дискусії, особливо у медіа та в мережі: 25 грудня чи 7 січня?» – заявляють у церкві.

Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній наголошував: «Усі необхідні реформи мають впроваджуватися поступово й мудро. Зважаючи на те, що низка помісних православних церков користується новоюліанським календарем, Православна Церква України також не проти календарної реформи, але якщо її підтримуватиме більшість вірян, а також якщо соборний орган Православної Церкви України розгляне та ухвалить від­повідне рішення. Важливо розуміти, що таке реформування – довготривалий процес, частина якого – масштабна інформаційно-просвітницька робота».

У ПЦУ зауважили, що головним у святкуванні дня народження Ісуса Христа є не дата, а зміст події. «Тобто, церква святкує не «день народження» Господа нашого Ісуса Христа, а подію Його народження», – зауважили в церкві. Крім того, у ПЦУ вказали, що календарна дата для святкування Різдва Христового 25 грудня була обрана у IV столітті. До того часу церква дві події – Різдво Спасителя і Хрещення Господнє – святкувала в один день, 6 січня, під спільною назвою Богоявлення. «І хоча від кінця IV століття майже весь християнський світ святкує Різдво Спасителя 25 грудня, після календарної реформи Римського папи Григорія XIII, запровадженої в 1582 році, сталося розділення, яке в нашому суспільстві не подолане до сьогодні: 25 грудня (за Григоріанським календарем) багатьма сприймається як «католицьке» чи «західне» Різдво, а 7 січня (за Юліанським календарем) як «православне» чи «традиційне» Різдво», – повідомили в ПЦУ.

Ось що думають із цього приводу читачі «33-го каналу» різних віросповідань та світоглядів. У тому числі й діаспора.

Сергій Москальчук: – Знову невіруючих людей тягне влізти брудними руками в церковні справи. Схаменіться! Йде війна, це приведе ще до більшого протистояння між віруючими різних церков, а нам потрібно розбудовувати і укріпляти нашу ПЦУ.

Лариса Полулях, волонтерка: Тільки шо волєвим двіженієм язика припинила теологічно-політичну лекцію про «польське Різдво» із-за котрого все місто в заторах, дорогий бензин і комунальні, злочинна влада і подорожчала цибуля. Якщо ви думаєте що це шуточки — даже не думайте так. Дуже шкодую що не ввімкнула диктофона, бо мала би подарунок для вашої газети! Вітаю всіх, хто святкує!

Володимир Дністрянський, лікар-кардіолог: — Вважаю, що Україна повинна святкувати Різдво в той день, в який святкує весь світ, а не з Росією та Путіним, які щодня вбивають українців, а так звана РПЦ фінансує бойовиків на Донбасі та заперечує Україну як державу.

А тим часом у Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях написали звернення до очiльникiв Української Греко-католицької церкви блаженнійшого Святослава та Православної Церкви України митрополита Епіфанія з проханням погодити єдину зі світом дату святкування Різдва — 25 грудня. Ініціаторами стали громадські діячі та члени «Української Галицької партії». У зверненні йдеться про те, що «незадовго після здобуття незалежності Україна визначила інтеграцію з Європою та Заходом як одну зі своїх пріоритетних цілей у зовнішній політиці. Разом із поглибленням економічної та політичної співпраці із західними партнерами, українському суспільству важливо відновити спільні культурні та релігійні традиції, які розірвав Радянський Союз».

Серед аргументів наводять i такий, що агресія Росії щодо України не обмежується військовим вторгненням та політико-економічним тиском — протистояння також ведеться на рівні духовних сенсів, ідей та цивілізаційного вибору. Тому галичани закликають усіх українців приєднатися до їхньої ініціативи.

Всім гарних свят і мирного Різдва!
Ваш «33-й канал»