Світ потерпає від екстремальних погодних умов. Температура б’є рекорди у Японії і Арктиці, лісові пожежі лютують у Каліфорнії і Греції, Австралія охоплена посухою.Це попереджувальні сигнали тієї загрози, яку несуть зміни клімату, спричинені, зокрема, викидами вуглецю у атмосферу.

Зростання глобальної температури планети всього на 2 градуси за Цельсієм – це межа, яку Земля ще може пережити без катастрофи у зміні рівня світового океану, ситуації із питною водою, продуктами харчування, флорою і фауною, – повідомляє Бі-Бі-Сі ньюс, Україна.
На Паризькому кліматичному саміті світові лідери пообіцяли стримувати глобальне потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм. Хоч навіть таке зростання температури планети може зачепити малі острови та ін. Що слід робити людству, аби уникнути кліматичної катастрофи?
1. Замінити викопне паливо відновлювальними джерелами енергії
Викиди вуглецю в атмосферу після 2020 року мають різко скоротитися. “Наукова спільнота вже показала, що у більшості випадків це реально з точки зору економіки”, – стверджує доповідь Міжнародного енергетичного агентства. – Якщо скоротити викиди CO2 у атмосферу до 2050-го на 70%, то повністю від них відмовитися можна до 2060-го”.

У Європі, Китаї та Індії вугілля швидко відходить у минуле, як джерело енергії. Тим часом популярності набувають вітряні і сонячні джерела енергії.

Електризація транспортної системи стане наступним кроком у скороченні викидів вуглецю. Науковці припускають, що останнє авто, яке працює на викопному паливі, продадуть у 2035 році.

Ще одним внеском у боротьбу із викидами CO2 стане будівництво будинків і офісів, які вироблятимуть відновлювальну енергію, аби забезпечувати власні річні потреби.

Та щоб світ насправді рухався до зменшення викидів вуглецю після 2020 року, помітні кроки у цьому повинні зробити великі країни.
2. Захищати і відновлювати ліси
Вирубування лісів додає близько 20% щорічних викидів парникових газів у атмосферу. Відновлення лісів – чудовий спосіб повернути вуглець із атмосфери Землі та сповільнити зростання температури.
Існує кілька технологій для поглинання і зберігання вуглецю в деревах, під землею чи на дні моря. Але відновлення лісів – все ж найкращий спосіб стримування змін клімату. Втім, простого рішення тут не існує, відновити знищений ліс можна лише за 50-70 років.
3. Не давати політикам зійти з курсу

Чи рухається світ у бік стримування глобального потепління? Втім, неозброєним оком видно, що ні. Міжнародне енергоагентство наголошує, що викиди вуглецю в атмосферу із енергосектору мають триматися у межах 790 гігатонн (за 2015-2100 роки). Водночас за чинними зобов’язаннями енергосектор планує викинути в атмосферу 1260 гігатонн вуглецю лише до 2050 року!

Більшість країн, які відповідають за найбільші викиди СО2 у атмосферу, зустрічаються на самітах G20 – групи головних економік світу. G20 відповідальна за 83% викидів вуглецю.

“Люди зараз більше обізнані про зміни клімату. Це призводить до все більшого тиску на політичні партії і політиків для скорочення викидів СО2”, – констатують вчені.
На жаль, Президент США Дональд Трамп вийшов із Паризької кліматичної угоди і пообіцяв відновити вугільну промисловість країни.