– У банкомат задули газ і підпалили! Бо в Ютубі є відео, де в такий спосіб грабують банкомат і касети з грішми вилітають, як подарунки із торби Діда Мороза! Але це лише в Інтернеті так легко «знімають касу» і тікають після сигналізації. У Вінниці 29 грудня близько 4.10 години цей газований «фокус» в «Ощадбанку» по вулиці Литвиненко не вдався! — розповів керівник міської поліції полковник Сергій Синявський. — Коли нам надійшло повідомлення про вибух і пошкодження банкомату «Ощадбанку», то до цього відділення виїхали слідчо-оперативна група поліції та вибухотехніки.

Одразу скажу, зловмиснику не вдалось заволодіти грошима. Але він явно вдосконалює свої методи, бо це вже третя за останні 2 місяці спроба пограбування явно із одним почерком. Тому ми ретельно працюємо над цією справою та вираховуємо цього «банкоматчика» силами найкращих професіоналів слідства.

– Від того газу міг злетіти у повітря весь будинок?

– Це питання до вибухотехніків, бо поліція на місці невдалого пограбування застала пошкоджений банкомат, вибиті металопластикові двері, вікна та частково зруйноване облицювання у приміщенні банку. Слідчо-оперативною групою поліції проведені першочергові дії, криміналістами та вибухотехніками відібрані речові докази. Вилучені записи відеокамер стеження… Особа, причетна до скоєння цього зухвалого злочину, встановлюється.

Хочу зазначити, що за цим фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 15 і частиною 3 статті 185 КК України — замах на таємне викрадення чужого майна, за яке передбачено покарання до 6 років позбавлення волі.

Скільки коштів було в цей передсвятковий день у банкоматі «Ощадбанку» – фінустанова не повідомляє. Але зрозуміло, що в банку, де більшість бюджетників та пенсіонерів Вінниці отримують виплати, були сотні тисяч гривень. Втім, злодійкуватий Дідомороз цього разу із «Ощадбанку» пішов із пустою торбою…

А ось у Харкові у ніч на 25 грудня невідомі підірвали саморобним пристроєм банкомат, розташований у приміщенні банку, та викрали значну суму коштів.

Сергій Годун