– Від самого народження ми не наважувались доньку підстригти, навіть на рік, коли це часто за традицією роблять хрещені. Особливого догляду за косою не було, мили звичайним шампунем та бальзамом. У вісім років при зрості 140 сантиметрів волосся Софійки відросло аж до колін. Ми завжди заплітали косички, але на свята донька розплітала їх, й всі оточуючі не приховували захоплення. У початковій школі в дитини точно були найдовші коси! Але останнім часом Софійка стала замислюватись над тим, аби їх вкоротити. Та все ж щось її зупиняло, мабуть, шкода було різати таку красу, — каже мама юної благодійниці Оксана.

— Нещодавно в Інтернеті я прочитала публікацію про те, що за кордоном діти зрізали свої коси, аби виготовити перуки з натурального волосся для маленьких онкохворих, адже на штучні може бути алергія й вони не завжди зручні. Про це розповіла своїй дитині. Відразу важко усвідомити, що у малечі є така страшна хвороба, як рак, що від ліків випадає волосся, що гірше росте, а ці дітки хочуть бути красивими, як всі. Доня відразу заявила, що хоче долучитись. Тому я взялась шукати в Україні благодійний фонд, знайшла у Львові.

Він співпрацює із мережею перукарень, яка представлена у Вінниці. Ми записались й за кілька днів прийшли. Чесно кажучи, працівниці були приємно здивовані, запитували у Софійки, чи не шкода їй волосся. Але донечка була непохитною. Після того їй заплели п’ять косичок та відрізали їх, залишивши каре. Якщо рахувати за розпущеними, то відрізали ми загалом понад сто сантиметрів. Пишаюсь вчинком дитини.

Софійка Соколан ходить до другого класу та музичної школи, гарно співає, грає на фортепіано. Про зрізане волосся не шкодує. Дехто з однокласників казав, що теж би вчинив так милосердно як Софійка, але не мають таких довгих кіс…

Вікторія Снігур