“Під час вечірніх телепередач на екрані телевізора регулярно з’являється чорна табличка із написом, що з 1 січня 2020 року програми телебачення будуть кодуватись. Поясніть, будь ласка, що це означає? Чи доведеться нам, простим споживачам, платити за кодування? Чи купувати тюнер? Чи може, як розповідають, треба придбати новий, так званий “плоский” чи настінний телевізор? Нам, як пенсіонерам, важко буде нести ці додаткові затрати. Але телевізор дивитись хочеться!” – написала наша читачка Марія Сольвак із Вінниці.

Дійсно, в Україні заплановано ввести кодування телепрограм, тільки не з 1 січня, а з 20 січня 2020 року. Не всі українські телеканали будуть закодовані, а лише ті, які входять до чотирьох медіагруп – “1+1”, “Інтер” “ТРК “Україна” і групи “Старлайт-Медіа”, тобто, ICTV, “Новий”, СТБ і т.д. – всього близько 20-ти найбільш рейтингових каналів. Вони між собою домовились зробити кодування телевізійних сигналів з метою захисту своїх авторських прав.

Як пояснюють фахівці, по-перше, тих, хто користується кабельним телебаченням, наприклад, у Вінниці “Еверест” чи “Воля”, ці нововведення взагалі не торкнуться.

По-друге, ефірне цифрове Т2 телебачення кодуватись не буде, із Т2 тюнером глядачі отримають 32 безкоштовних телеканала і доступ до Інтернету.

По-третє, з 20 січня будуть закодовані лише телеканали супутникового ТБ, які вінничани дивляться через супутникові антени-”тарілки”, особливо багато їх є у Могилів-Подільському і Ямпільському районах. Таким споживачам можна підписати угоду з провайдером супутникового зв’язку. Цих провайдерів на Вінниччині є двоє – Viasat та XtraTV.

Вінничанам, які встановили супутникові антени, треба купити тюнер, оформити щомісячну абонплату і отримувати від провайдерів розкодовані українські телеканали. Розмір абонентної плати від 40 до 50 грн. щомісяця.