Але особливу увагу він вирішив приділити Іллінецькому кратеру.

– Найбільше метеоритних кратерів в Центральній Україні. Це один з найбагатших на кратери регіонів Землі, так як залягає під ним Український кристалічний щит дуже стабільний в геологічному відношенні. Це дозволяє кратерів зберігатися протягом тривалого часу. Там знаходиться 7 об’єктів, з метеоритним походженням яких згодні практично всі дослідники . Мабуть, найвідоміший з них – Іллінецький кратер у Вінницькій області. Він єдиний з усіх виходить на поверхню, решта повністю покриті шаром осадових порід. Але навіть опинившись всередині нього, вам буде складно вгадати, що ви перебуваєте всередині кратера. Ви побачите тільки пагорби і поглиблення, майже до невпізнання змінені вітром, водою і рослинністю за мільйони років, що минули після падіння метеорита. Іллінецький кратер – найстаріший, йому близько 400 мільйонів. Напевно, представити ці числа важко. Здається, що і тисяча, і мільйон, і мільярд років – це просто дуже багато. Але це по-різному багато. Так ось, Іллінецький кратер виник приблизно тоді, коли на сушу вийшли перші земноводні.

З чого могли складатися небесні тіла, які утворили такі кратери?

– В основному, це були астероїди розміром в сотні-тисячі метрів. Земля постійно бомбардується з космосу частками різних розмірів. Міліметрові частинки влітають в атмосферу щохвилини, згораючи в її верхніх шарах як метеори. Метрові частки прилітають приблизно раз на рік. Вони втрачають більшу частину маси за час польоту в атмосфері, але їх залишки можуть впасти на Землю як метеорити. Кілометрові ж астероїди падають на Землю тільки раз на мільйон років. Але оскільки вік Землі 4,5 мільярда років, за цей час вже встигло виникнути багато метеоритних кратерів. Багато з них стерлися геологічними процесами.

Крім того, астроном додав, що завтра — 10 січня — відбудеться місячне затемнення, яке матиме вплив на все живе на Землі. До цього дня потрібно бути готовим, оскільки Місяць впливає на припливи і відливи на планеті – і заодно на кровоносну систему і серце людського організму. Сонце має ще сильніший вплив.

– Найсильніші магнітні бурі в січні 2020 досягнуть Землі якраз через кілька днів після того, як відбудеться місячне затемнення січня 2020. Тому коли відбувається два таких потужних явища, вони однозначно впливають на стан Землі. Місячне затемнення почнеться 10 січня о 21:07 по Києву. Пік припаде на 23:10, а завершиться воно вже 11 січня – о 01:12. Зодіакальний градус затемнення припаде на знаки Рака і Козерога. Воно закриває коридор затемнень 2019-2020, який відкрило сонячне затемнення 26 грудня 2019. Спостерігати місячне затемнення зможуть за сприятливих погодних умов жителі Європи, Азії та Африки. Місяць закриє лише півтінь Землі. Каменем затемнення 10 січня стане циркон, тому добре буде у цей день носити прикраси із цим каменем. Ритуали на місячне затемнення спрямовані, насамперед, на очищення: від банального прийняття душу до медитації. У цю ніч радять поставити дзеркало на підвіконня, повернувши його до неба, щоб відвернути від себе і свого житла негативну енергію Місяця. Також вдома та на робочому місці після затемнення варто зробити прибирання та звільнити простір для нового і кращого. У цей день радять посидіти на дієті і пити багато води. Також слід утриматися від з’ясовування відносин, сварок та прийняття остаточних рішень.

Віталіна Володимирова