Школярі з усієї України писали листи до полярників, котрі працюють на станції “Академік Вернадський”. До шкіл, які обрали самі полярники, завітають учасники українських антарктичних експедицій. Такий конкурс проводиться вже вдруге. Цього року надійшло понад 60 листів-заявок. Як зазначають організатори, у листах діти розповідали про життя українських полярників очима пінгвіна, показували один день у коміксах чи на конструкторі Lego, відправляли в Антарктиду щедрівку на кометі, додавали в раціон науковців ромашку з Карпат, котлети по-київськи та сало з часником, припускали, що зимівники вирізають з криги кущі та дерева, щоб не сумувати за рослинами, тощо. Так от, саме сьогодні оголосили переможців конкурсу

Переможцями стали 7 шкіл з усієї України. З них пощастило трьом навчальним закладам Вінниці:Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей №7; Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія №2; Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №27.

Поза конкурсом полярники обрали ще 4 школи України, яким віддали “приз глядацьких симпатій”. Серед них – Бершадська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1.

Учасники українських антарктичних експедицій приїдуть до вінницьких школярів,  розкажуть дітям про життя та роботу на станції “Академік Вернадський”, покажуть фото та відео з зимівок, а також привезуть подарунки. Учні дізнаються, як проходить один день життя полярника. Візити планують провести до кінця навчального року.

Керівник антарктичної експедиції Ігор Дикий розповів, що найбільше у цих листах його дуже вразила дитяча безпосередність і водночас обізнаність та захопленість професією полярника. “Цікаво, що робота в Антарктиді сприймається дітьми майже як дослідження на іншій планеті” – сказав він.

Ілона ВАЛЬТЕР