Ще на початку березня громада села Новоживотова Оратівського району провела збори, де 90% жителів вирішили перейти до Православної Церкви України.

Натомість настоятель Свято-Покровського храму в останній момент відмовився й весь цей час не пускає вірян на богослужіння, тому вони змушені їх проводити із новим священником на вулиці. За словами людей, весь цей час між двома сторонами напружена ситуація, а представники УПЦ МП навмисно влаштовують провокації. Остання така відбулась минулого тижня, де вони звинуватили представників ПЦУ у побитті й навіть попросили захисту у Володимира Зеленського.

– 28 грудня до Свято-Покровської церкви під’їхали три машини з активістами, які перебували в неадекватному стані. Вони погрожували, кричали: «Йдемо мочити московського попа!» Ми відразу, там нас було п’ять священників і п’ять мирян, підійшли до дверей храму, щоб їх не допустити. Активісти світили в очі ліхтариками і почали бити всіх. Одному батюшці, молодому, з іншого приходу Оратівського району, розбили губу так, що зашивали в лікарні. Паламарю, який теж приїхав з Оратова зі мною, розбили ніс, губу теж йому шили, сильно так їм дали. І батюшку Петра, настоятеля храму, скинули зі сходів і почали бити ногами, — заявив благочинний Оратівського району, протоієрей Дмитро Цмокало. — Нападники били кастетами. Розкольників зупинив виклик поліції: вони повернулися в машини і роз’їхалися. Отримавши інформацію про те, що сталося, правоохоронці зустрілися зі зловмисниками, але ті спростували свою участь у злочині.

Натомість більшість жителів Новожитова мають зовсім іншу точку зору на ситуацію.

– Свято-Покровський храм офіційно вже зареєстрований за громадою ПЦУ. Ми подали єпархію до суду про усунення перешкод користуванню власністю до Господарського суду. Але отримали відмову в зв’язку із тим, що Тульчинська єпар­хія УПЦ МП відмовилась від того, що вони дають вказівки і їм належать ті священники, які безпосередньо вчиняють перешкоди та влаштовують протиправні дії. Й після того знову почались провокативні дії з боку настоятеля — він став перекривати вхід до церкви, дав провести лише одну службу всередині. А закінчилось все тим, що прибічники МП стали охороняти храм цілодобово, — розповіли нам віряни ПЦУ на «гарячу лінію». — Щодо даної ситуації, то одного із чоловіків, якого називають опоненти, взагалі не було в селі. Інший був вдома після роботи і його бачили там сусіди, тобто всіх цих дій вони не вчиняли. Більш того, хіба могли двоє чи троє людей побити десятьох, які навіть жодного від­ношення до нашої громади не мають? Наскільки нам відомо, деякі священники МП, які чергували біля церкви, були в той момент не зовсім тверезі. Й, за неофіційною ін­формацією, причиною бійки між ними стало особисте. Але ж треба себе якось захистити й від­білити, тож звинуватили ві­рян ПЦУ.

Днями на сайті єпархії УПЦ МП з’явилось пові­домлення, що «всі священники і миряни Тульчинської єпархії, які постраждали від варварських дій розкольників, будуть представлені до свята Різдва Христового до позачергових богослужбових нагород, а також до нагородження загальноцерковними орденами і медалями». Але віряни ПЦУ із Новоживотова впевнені — це вже давно відома позиція Росії: перетворити будь-що на досягнення та героїзм.

Віра Малафей