Несподівано для багатьох восени 2018-го головою Вінницької обласної шахової федерації став Аркадій Найдич — міжнародний гросмейстер.

Він громадянин Німеччини, але виступає за збірну Азербайджану. Перший раз у Він­ниці опинився завдяки своїй колиш­ній дружині Юлії, теж ша­хістці. Спортсмен зізнається — наше міс­то він встиг полюбити, й саме тому вже вдруге проводить тут міжнародний турнір для ді­тей, призовий фонд якого становитиме 1 мільйон гривень.

– Шахи — це інтелектуальний вид спорту. Одна партія може тривати від 4 до 7 годин й дуже виснажує… Шахами я став займатись ще на своїй батьківщині у Ризі, ставши чемпіоном Європи до 10 років. Невдовзі всією родиною перебрались до Німеччини, вже в 13 років я став інтернаціональним майстром. А через два роки — гросмейстером, — розповідає Аркадій.

У минулому році гросмейстер вирішив підтримати українських шахістів й вперше провів у Вінниці міжнародний турнір для дітей, де виділив для призового фонду півмільйона. Більш того, тоді вдалось зафіксували рекорд України з най­більшої кількості учасників — 648. А в 2020 році планують витратити на призи 1 мільйон й запросити близько 1000 учасників із 20 країн світу.

Вікторія Снігур