Своїм талантом зібрала сама собі на лікування.

В Українському домі відбувся аукціон авторських картин «Казки оживають вночі». Автор полотен — 9-річна вінничанка Іринка Химич, яка страждає синдромом передчасного старіння.

– Мій чоловік має дві вищі освіти, спершу працював бухгалтером. Щоб заробляти більше, він став будівельником. Дочка потребує постійного лікування, особливої дієти. Навіть стандартні одяг і взуття їй не підходять — їх доводиться шити на замовлення.

Наперед Іринка не знає, яка картина вийде

Кожні весну, літо і осінь вожу Іру по курортах: двічі на рік на термальні води (вони зміцнюють суглоби), на гліцеринове озеро і на море. У міру сил нам допомагають небайдужі люди. Одна з них — відома волонтер Діана Мороз — на початку минулого року запросила Іринку взяти участь в проєкті «Добротворчiсть щасливих дiтей».

Кожна дитина під керівництвом куратора — професійної художниці Марії Детенюк – малювала великі картини. Тоді у моєї дочки і проявилися художні здібності. Вона намалювала фламінго оранжевого кольору. Художниця сказала, що наша дівчинка обдарована, і її здібності потрібно розвивати. Ірочка змішує в склянці фарби, виливає їх на полотно і намагається розгледіти в колірних плямах будь-яке зображення. Наприклад, контури краба. І вона домальовує йому очі, вуса, ніжки, клешні… Малювати таким оригінальним способом їй дуже цікаво, тому що наперед не знаєш, яка картина в результаті вийде.

Керівник однієї великої корпорації Андрій Здесенко дізнався про те, що Ірочка мріє побувати в Парижі і влаштувати персональну виставку картин. Він запропонував батькам оплатити поїздку і виставку. Але батьки не зважилися везти доньку у Францію, бо нещодавно їздили з нею на лікування в США у Бостон і вона важко перенесла переліт. Зупинилися лише на організації виставки. Вирішили, що спеціально для неї дівчинка напише серію картин. Створення робіт в стилі, в якому працює Іра, обходиться дорого, тому меценат взяв на себе і ці витрати. На аукціоні вдалось зібрати для вінничанки понад 100 000 гривень.

Віталіна Володимирова