Відповідний Указ президент Володимир Зеленський підписав сьогодні, 13 січня.

Професор з Вінниці був серед авторів наукової роботи «Попередження кардіо-церебральних ускладнень та раптової смерті». Загалом над нею працювало вісім науковців. Усім присуджено премію. Її розмір цьогоріч складає 300 тисяч гривень.

Роботу, співавтором якої був В.Денесюк, на здобуття Державної премії було представлено Національним науковим центром “Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска” НАМН України.

В анотації до наукової праці йдеться, що «вперше на підставі вивчення фундаментальних механізмів розвитку серцево-судинних захворювань розроблена та впроваджена комплексна, патогенетично обґрунтована концепція персоніфікованого підходу до попередження кардіо-церебральних ускладнень та раптової серцевої смерті з використанням сучасних терапевтичних, інтервенційних та хірургічних технологій».

Автори роботи розробили конкретні рекомендації по веденню хворих із серцево-судинними захворюваннями, особливості профілактики, індивідуального прогнозування, вибору сучасного методу лікування та спостереження для попередження кардіо-церебральних ускладнень, фатальних аритмій та раптової серцевої смерті.

Соломія КАЛЮЖКО