Вчора на своїй сторінці в соцмережі вона розмістила пост про зустріч із бранцями Кремля, які нині на волі. Серед них були й наші земляки — віннчианин Олексій Кириченко та спецпризначенець Сергій Глондар, дружина якого з Крижополя.

– В грудні 2017, коли забрали заручників, попри щасливі емоції, всю дорогу до Києва, з президентом Порошенком, і потім, багато раз в різних колах говорили про тих, кого не віддали… Богдан, Саша, Сергій, Іван, Сергій, Рома, інші чоловіки, яких РФ і ОРДЛО тоді, попри всі зусилля. не віддали. Звільнені , які мужньо пройшли полон , плакали – що їх побратими залишилися там. Тоді ми загадали бажання і домовилися , що коли хлопці вийдуть на волю, вінничанин Олексій Кириченко зробить яблучний штрудель і ми разом відзначимо їх свободу. Сьогодні ми , нарешті, їли штрудель, Льоша, як і обіцяв, взяв кілька майстер – класів, хвилювався, щоб тонко розкатати тісто і правильно запакувати яблука з корицею, щоб скоринка підрумянилася.

Нам смакувало, – повідомила Ірина Геращенко. – Я так часто бачила фото хлопців – в руках їх дружин, ми , разом зі списками, передавали ці фото всім міжнародним місіям, розповідаючи про незаконне утримання наших військових , їх портрети були на мітингах родин політв‘язнів. Й , здається, знала їх особисто. Сьогодні ми познайомилися. Це була важлива – різна, непроста, відверта, щира розмова. Про полон, пережите, мінські групи, переговорний процес, мир, перемогу, країну, Армію, Україну. Ця розмова поставила крапку в заочному багаторічному періоді, коли я знала про них зі спілкування з мамами і дружинами, сестрами і батьками . Ще раз хочу подякувати Вікторії, й Вікторії, Юлі, Каті, Люді, й Людмилі, всім жінкам і чоловікам , які ці роки підтримували своїх рідних і боролися за них, за позицію і мужність.

Ну а штрудель був репетицією, бо Льоша має зробити його більшим і зібрати більшу компанію , тих, хто захищав Україну. Я щиро бажаю хлопцям і їх родинам якнайшвидшої адаптації до мирного життя. Це теж випробування.А всім нам – українцям- не забувати, яку високу ціну всі ці роки Україна платить за незалежність.

Додамо, що ветеран АТО Олексій Кириченко на війну пішов добровольцем, звільняв Савур-Могилу й так потрапив у полон. Звільнений з полону “ДНР” за обміном у грудні 2017 року, подарував президентові Петру Порошенку газету “Тюремний укроп”, яку він видав в ув’язненні в Донецьку для моральної підтримки інших полонених. Такий подарунок главі держави вінниччанин Кириченко зробив під час приїзду Порошенка на День міста у Вінницю.

Валентина Лісова