Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила нові тарифи на доставку газу і змінила порядок оплати послуг з доставки газу.

По-перше, з 1 січня 2020-го діє дві ціни від Нафтогазу: гарантована (квартальна) та місячна, які будуть однакові для всіх областей нашої держави.

Гарантована ціна зафіксована на рівні 6,913992 грн. за мі (з ПДВ, але без вартості доставки), і діє вона до кінця квітня 2020-го року. Місячну ціну Нафтогаз встановлює щомісяця, і вона може бути і вище гарантованої ціни, і нижче. У січня 2020 місячна ціна збігається з гарантованою, і становить ті ж 6,913992 грн. /мі.

По-друге, з січня 2020-го плата за доставку видалена з рахунків за газ. Всі споживачі отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за його доставку. Вартість доставки газу у різних постачальників газу (облгазів та міськгазів) буде різною. Вона залежить від тарифів на доставку і розподіл, які для кожної області та окремих міст встановлює НКРЕКП.

Крім того, Нафтогаз заявляє, що вартість блакитного палива становитиме на 12% менше, ніж у січні 2019 року.

“З 1 січня 2020 року гуртова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК “Нафтогаз України” поставляє газ в рамках спеціальних обов’язків, складе 5500 грн/тис. куб (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 12% менше, ніж у січні 2019 року”, – йдеться у заяві.

Залежно від регіону газ доставлятимуть за різними цінами. Очікується, що традиційно найбільше за транзит платитимуть мешканці Миколаєва, Вінниці та Рівного, а найнижчі тарифи – у Києві та Кременчуці.