«Від ревізії ховали зброю чи готували до продажу або теракту?» – запитують читачі.

Наша газета вже повідомляла, що 25 листопада два прапорщики калинівської «ескадрильї» (в/ч 2269-к) обрізали хащі і в районі підсобних приміщень сусідньої вій­ськової частини «ягуарівців» (в/ч 3028) побачили прикритий гіллям горб. Там, під плівкою, були ящики з різною зброєю. Про знахідку прапорщики доповіли своєму командиру, а той уже — правоохоронцям.

Як згодом стало відомо, серед знайденої зброї були дуже рідкісні та дороговартісні снайперські патрони. Їх використовують до НАТОвських комплексів 338 та 308. Один такий патрон приблизно коштує 250 грн. А їх там було до двох тисяч — на пів мільйона лише цих патронів!

Серед знахідки й НСВТ «Утес» — крупнокаліберний кулемет. За довідкою, він самостійно не використовується, лише для танка чи спеціальної броньованої техніки і працює на електроспуску.

Як вказують експерти, більшість знайдених набоїв є на озброєнні спецпризначенців. Такими стріляли зокрема «беркутівці». Звичайна рота на початку війни на Донбасі про такі боєприпаси могла лише мріяти. На власника одного із ящиків вказує й напис: «РРСП», що означає — рота розвідки спеціального призначення. І саме в такому ящику лежала накладна на майора Р. Чи так поспіхом ховали, чи це «підстава» — з’ясовують правоохоронці.

Розглядаються різні версії НП. Припускають, що це «трофейна» зброя, яка не була на обліку у нацгвардійців, тому її приховали перед ревізією. Але дуже незграбно сховали, бо навіть не прикопали. А волога небезпечна для пороху, псується якість набоїв. Цього не могли не знати ті, хто її сховав. Тому тут два варіанти: або дуже поспішали, або планували того ж дня забрати?..

За словами очевидців, ящики перевозили кіньми, бо вони важкі — по 25 кг. Вручну довелося б носити увесь день, а може, й не один… Хтось чужий завезти такий вантаж на територію військової частини навряд чи міг, тому співучасників потрібно шукати серед нацгвардійців. Як запевняють вій­ськовослужбовці «ескадрильї», у них такої зброї немає і ніколи не було на озброєнні. Тоді залишаються «ягуарівці»? Чи хтось із легендарної в/ч 3028, яка у запеклому 2014-му врятувала Харків від сепаратистів і герої якої одні з перших полягли на війні, сьогодні має відношення до цієї ганебної історії — зараз розслідує військова прокуратура.

Ось що повідомив військовий прокурор Вінницького гарнізону підполковник юстиції А. Глумаков: «Слідчим управління Територіального управління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, за процесуального керівництва військової прокуратури Вінницького гарнізону здій­снюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019 0200000004882 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю – носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів без дозволу, що карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років – авт.) за фактом виявлення на території прилеглої до аеродрому військової частини 2269 НГУ ящиків з боєприпасами.

Наразі триває проведення слідчих і процесуальних дій. У ході досудового розслідування призначено проведення ряду судових експертиз. Процесуальне рішення буде прийняте після завершення проведення комплексу слідчих і процесуальних дій та ґрунтовного відпрацювання слідчих версій».

За коментарем щодо знайденого на території двох військових частин різного виду озброєння кореспондент звернувся й до обласних управлінь поліції та СБУ. Перші відповіли, що даною справою не займаються, а начальник управління обласного СБУ А. Денисенко на інформаційний запит відповів, що «в УСБУ відсутня запитувана інформація»…

Читачі газети – жителі Калинівки та навіть самі військовослужбовці, які звертаються до редакції, висловлюють занепокоєння, що дану справу просто «зливають»… Припускають, що винуватці уже занесли кругленьку суму «наверх», щоб спустити розслідування на гальмах і не знайти винних…

Усі розуміють, скільки зброї зараз «гуляє» в Україні, привезеної із зони АТО/ООС. Але якщо раніше гори вернули на добровольців, то сьогодні «зайві» боєприпаси ховають у військових частинах. Чи не тому вони час від часу горять – то в Калинівці склади, то у Гайсині?.. Страшно навіть уявити, що ящики з патронами чи кулемет планували продати на «чорному ринку»… А, можливо, готувався теракт? Але беззаперечно відомо, що ця зброя мала вистрелити на «мирній землі», бо з війни її уже привезли… — вважає колишній військовий калинівчанин Борис Гнатюк.